Rychlé výborné jídlo, které je velmi snadné, i když si bramborové noky sami vyrobíte. Musím ovšem říct, že už to teď dělám tak, že když vařím brambory, většinou plánovaně přeženu množství s tím, že pak připravím něco ze zbytků. Nebaví mě totiž vařit si brambory jen na noky nebo jen na knedlíky, tak si tak trochu vyrábím záměrně přebytky, které se pak hodí :-).
Potřebujete:
- na noky – 300 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, trochu mléka – 2 až 3 lžíce přidané postupně dle potřeby
- asi 200 g zelených fazolových lusků (měla jsem mražené)
- 2 PL oleje
- 2 nasekané stroužky česneku
- malou misku hub (z mrazáku jsem měla opečené lehce obdělané houby, ale můžete předem namočit asi hrst sušených nebo pak použít čerstvé úlovky z lesa, až přijde čas)
- asi 50 g anglické slaniny, vynechejte ji v bezmasé verzi
- 1 PL špaldové mouky
- ¼ l vody
- sůl
- 2 PL kopru
- asi půl kelímku zakysané smetany
Mražené lusky krátce povařte v osolené vodě, vylovte. Vodu nevylévejte a uvařte v ní připravené nočky. Nechte je vyplavat na povrch, pak ještě krátce vařit. Slijte.
Jídlo je velmi lahodné, jemná chuť hub se smetanou a česnekem s fazolkami se krásně doplňují. I když jsou to všechno “obyčejné” suroviny, nebojte se recept vyzkoušet. My jsme si moc pochutnali, budu ráda, když mi necháte zprávu, napíšete, jak jídlo chutnalo vám.