Tohle tedy rychlovka nebude, ale nebojte se, nebudete muset určitě věnovat receptu tolik času jako já, protože mangold v pohodě nahradíte mraženým špenátem a rajčatovou omáčku boloňského typu nemusíte dělat z natrhaných rajčat, ale bez ztráty hvězdičky použijete konzervovaná rajčata. Jinak je to recept báječný v tom, že sice musíte trochu více času věnovat přípravě, ale pak upečete pořádnou baterii jídla. Bude na ohřátí, na oběd do práce a ještě několik porcí můžete zamrazit na příště, třeba když necháte pár dní svoje skoro dospělé děti hospodařit doma. Mikrovlnka už pak postačí.
- mangold nebo špenát, kolik máte, tolik použijte, ale čerstvých listů musí být opravdu hodně, plný koš, připravíte si maximálně omáčky více, co zbude, použijete na jiné jídlo nebo zmrazíte.
- mražený sekaný špenát 2 balení po 400 g – pokud nepoužijete čerstvé listy mangoldu
- 1 šlehačka 250 ml
- 2 hrnky mléka
- 2 PL mouky, dejte špaldovou hladkou mouku, pokud nemáte, tak normální hladkou
- 2 stroužky česneku
- slunečnicový olej
- sůl, pepř
- muškátový oříšek, asi 1/3 ČL
- 2 konzervy sterilovaných rajčat nebo 1 kilo ze zahrádky
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 500 g mletého hovězího masa
- po 1 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
- hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř
Pokud máte svoje rajčata, tak je nařízněte, spařte horkou vodou, oloupejte. Pak nakrájejte na kousky nebo přepůlte a rozmixujte. V obou případech po nakrájení nechte nejdříve odtéct přebytečnou šťávu se semínky.
- 250 g ricotty
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- sůl, pepř
- 2 hrsti strouhaného parmezánu
- 2 balení mozzarelly
Tohle už je opravdu hned připravené, jen smíchejte všechno dohromady, mozzarellu nakrájejte na plátky, budete pokládat na povrch.