k zakousnutísladká jídla a dezerty

Výborný švestkový koláč z mandlového těsta

posted by Zdena 18 září, 2015 0 comments
Švestky jsou moje oblíbené ovoce, nejraději mám ale ty staré klasické švestky švestkovaté. Malé, šišaté, aromatické, prostě nejlepší. Nemám nic proti různým jiným druhům a blumám, ale pravá švestka, je pravá švestka. Jsou z nich nejlepší povidla, knedlíky i koláče.

Máme štěstí, že u nás na vsi je jich plno kolem potoků. My jsme si kvůli řadě těchto švestek na kraji našeho pozemku i posunuli plot, abychom stromy zachovali. Letos jsou úplně obalené. Úroda není každý rok stejná, ale letos se zkrátka zadařilo a i přes to, že spousta švestek v těch vedrech opadala, zbude pro nás dost.
Tento recept jsem před lety našla na internetu a od té doby jej dělám, koláč nám moc chutná, tak doufám, že vám bude taky.
Potřebujete na švestky:
  •  300 – 400 g švestek
  •  100 ml pomerančové šťávy
  •  1 ČL pomerančové kůry
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 PL hnědého cukru

Na těsto:

  •  150 g másla
  •  150 g hnědého cukru
  •  2 vejce
  •  100 g polohrubé mouky
  •  1, 5 ČL prášku do pečiva
  •  100 g jemně mletých mandlí
  •  drobenka na povrch

V misce promíchejte vypeckované, rozpůlené švestky s ostatními ingrediencemi a nechte asi půl hodiny marinovat.

V robotu utřete máslo s cukrem do pěny, po jednom vždy vmíchejte vejce. Pak smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte k utřené směsi. Nakonec zamíchejte mandlovou mouku.
Rozpalte troubu na 180 °C.
Těsto dejte do vymazané formy průměru 30 cm.
 Navrch dejte švestky a posypte drobenkou.
Dejte do trouby a pečte 40 – 50 minut. Ke konci hlídejte, ale tenhle koláč je dobrý trochu víc upečený. Drobenka se šťávou švestek udělá výbornou krustičku.
Nechte vychladnout, aspoň trochu, odolávat je těžké.
švestkový koláč

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..