Švestky jsou moje oblíbené ovoce, nejraději mám ale ty staré klasické švestky švestkovaté. Malé, šišaté, aromatické, prostě nejlepší. Nemám nic proti různým jiným druhům a blumám, ale pravá švestka, je pravá švestka. Jsou z nich nejlepší povidla, knedlíky i koláče.
Máme štěstí, že u nás na vsi je jich plno kolem potoků. My jsme si kvůli řadě těchto švestek na kraji našeho pozemku i posunuli plot, abychom stromy zachovali. Letos jsou úplně obalené. Úroda není každý rok stejná, ale letos se zkrátka zadařilo a i přes to, že spousta švestek v těch vedrech opadala, zbude pro nás dost.
Tento recept jsem před lety našla na internetu a od té doby jej dělám, koláč nám moc chutná, tak doufám, že vám bude taky.
Potřebujete na švestky:
- 300 – 400 g švestek
- 100 ml pomerančové šťávy
- 1 ČL pomerančové kůry
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL hnědého cukru
Na těsto:
- 150 g másla
- 150 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 1, 5 ČL prášku do pečiva
- 100 g jemně mletých mandlí
- drobenka na povrch
V misce promíchejte vypeckované, rozpůlené švestky s ostatními ingrediencemi a nechte asi půl hodiny marinovat.
V robotu utřete máslo s cukrem do pěny, po jednom vždy vmíchejte vejce. Pak smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte k utřené směsi. Nakonec zamíchejte mandlovou mouku.
Rozpalte troubu na 180 °C.
Těsto dejte do vymazané formy průměru 30 cm.
Navrch dejte švestky a posypte drobenkou.
Dejte do trouby a pečte 40 – 50 minut. Ke konci hlídejte, ale tenhle koláč je dobrý trochu víc upečený. Drobenka se šťávou švestek udělá výbornou krustičku.
Nechte vychladnout, aspoň trochu, odolávat je těžké.