Opravdu super rychlovka a ohromná dobrota. Nutně nemusíte mít ani jehněčí, může být kuře či jiná drůbež, dobrá by byla i vepřová panenka. Jehněčí je skvělé v tom, že je opravdu hned hotové, můžete jej nechat vevnitř hodně růžové. Maso jsem připravovala na pánvi, nebyl čas a venku zima. Ale když kousky připravíte na grilu, budete hvězdou dne.
Potřebujete:
- jehněčí kotletky. Masa stačí ale opravdu velmi málo, já jsem měla celý sval vcelku, protože jsem kupovala jehněčí od farmáře a nebylo, kdo by připravil kotletky tak, jak jste zvyklí v restauraci. Odřízla jsem maso od kosti a připravila 6 plátků, byli jsme 3, takže na jednoho 2 plátky.
- koření – po 1 ČL drceného římského kmín, koriandru a sladké uzené papriky
- 2 – 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 měkké avokádo
- šťávu z 1 limety
- 1 červenou chilli papričku
- 4 PL řeckého nebo hustého smetanového jogurtu nebo zakysanou smetanu
- koriandrovou nať
- čerstvý sýr typu feta
- sůl, pepř
- salát
- tortilly
- tabasco nebo jinou pálivou omáčku
Množství ingrediencí je na jídlo pro 3 osoby, ale není problém udělat jej více, jen přidáte více surovin, u koření to není problém, namícháte směsi trochu víc. S jogurtem to je to samé. Jedině avokádo nám vyšlo tak akorát, a kdybych měla víc, ráda bych si ho do tortilly přidala. Takže pak určitě počítejte se 2 či více kusy. Podle toho, jak budete přidávat.
Nejdříve si smíchejte koření s olejem, česnekem a šťávou z půlky limetky nebo to všechno rovnou nandejte na maso do misky a vše rukama promíchejte.
Nechejte při pokojové teplotě stát.
Z avokáda si vyrobíte guacamole, i když my jej neděláme s cibulí a rajčaty, které v syrovém stavu nejí manžel. Variant je ale plno, jak už to u podobných jídel bývá, takže tomu klidně guacamole můžeme říkat. Avokádo oloupejte. Můžete jej na prkénku buď rozmačkat vidličkou, nebo nakrájet na drobné kostičky. Přesuňte jej do misky a smíchejte se šťávou z půlky limetky (trošku si schovejte do jogurtu) a nadrobno nakrájenou chilli papričkou. Osolte, opepřete, nalijte asi 2 PL olivového oleje a zamíchejte vidličkou. Při míchání občas vidličkou pomačkejte. Směs bude mít hrubší texturu, ale bude zároveň pěkně držet pohromadě.
V další misce smíchejte jogurt a lžičku limetové šťávy, osolte, opepřete. Přidejte 2 PL nasekané koriandrové nati. Já to nedělám, protože syn nemá zelený koriandr rád. Tak pak sypu až nám do tortilly.
A teď už jen opéct maso. Rozpalte pánev, nalijte trošku oleje a dejte opékat kotletky. Opékejte poměrně zprudka, tak asi 3 minutky z každé strany nebo víc, pokud nechcete mít růžové maso uvnitř, popřípadě připravujete drůbeží. Vyndejte na prkénko a nechte pár minutek odpočinout.
Připravte si tortillu, dejte na ni salát a avokádové guacamole. Plátky masa nakrájejte na menší kusy a přidejte na tortillu. Pokapejte jogurtem, posypejte sýrem a koriandrem, zakápněte Tabascem.
Zabalte nebo přeložte a můžete se do jídla pustit.