Tenhle recept jsem objevila na internetu, když jsem hledala nějaký rychlý a ne úplně běžný koláč, který je možné například vzít s sebou, když jdete na návštěvu. Je to americký recept a koláč je opravdu velmi jedlý, vláčný. Musela jsem ovšem upravit množství cukru a i polevu jsem celkově zredukovala, jak v množství, tak v cukru.
Potřebujete na koláč:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 ČL sody
- ¼ ČL soli
- 220 g másla
- 4 PL dobrého tmavého kakaa
- 1 hrnek vroucí vody
- ½ hrnku podmáslí
- 2 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na polevu:
- 150 g másla
- 2 PL kakaa
- 4 PL mléka
- 250 g moučkového cukru
- ½ hrnku jemněji sekaných vlašských ořechů
Rozpalte troubu na 180 °C.
Na těsto smíchejte v základní míse suché ingredience. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte kakao. Do směsi vlijte vařící vodu a nechte chvíli vařit.
Vyndejte a zchlaďte na přijatelnou teplotu, aby směs nepálila na ruce. V malé misce smíchejte podmáslí, vanilkový extrakt a vejce. Pak obě tekuté směsi promíchejte se suchou směsí.
Nalijte na vymazaný plech (klasický, velký do trouby, aby těsto bylo tenké) a dejte péct. Za 25 – 30 minut je hotovo.
Mezitím rozpusťte máslo na polevu, přidejte kakao a mléko a vanilkový extrakt. Přisypte cukr a míchejte. Nakonec vmíchejte ořechy.
Po upečení vyndejte plech s koláčem z trouby a nalijte na ještě teplý koláč polevu. Nechte vychladnout.