Je to mazec, rozhodně nečekejte nic lehkého. Tenhle dort je skutečně karamelový a tím pádem budete vědět, že jste ho jedli. Ale čas od času je třeba si zahřešit. Dort jsem dělala na oslavu narozenin mojí babičky a tu bych rozhodně neuctila dortem z tmavé čokolády.
- 120 g měkkého másla pokojové teploty
- 1 hrnek hnědého cukru
- 3 velká vejce
- 2 hrnky hladké mouky (opět jsem ji nahradila mou oblíbenou bio hladkou pšeničnou celozrnnou moukou speciál, snad abych si mohla trouchu omluvit ty ostatní hříšky)
- 1 ČL sody
- 1 hrnek podmáslí
- 1 ČL vinného bílého octa
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1ČL sušené pomerančové kůry nebo čerstvá kůra z 1 bio pomeranče (není ale v receptu nutná)
Rozpalte troubu na 180 °C a vytřete si dortovou formu nebo ji vyložte pečícím papírem.
- 1 ½ hrnku moučkového cukru, ale myslím, že můžete dát i jen 1 hrnek
- 80 g másla
- 1 ½ balení cream cheese (můj oblíbený je z Lidlu, dohromady to dělá 300 g)
- 3 PL slaného karamelu
- 1 ½ PL jablečného moštu
- meruňkovou marmeládu na korpus
- slaný karamel na krém i na polévání
Teď opravdu opatrně, krém je velmi citlivá záležitost na sražení. V robotu zatím bez obav můžete třít máslo s cukrem do pěny. Moc to jako pěna nebude, cukru je na máslo dost. Po asi 10 minutách tření zpomalte rychlost a po lžících opatrně přidávejte cream cheese. Zase až po vmíchání jedné lžíce přidejte další. Začne vám vznikat krásně hladký, jemný krém. Když máte asi polovinu sýra v krému, pomalu přilévejte po lžících karamel. Nesmí být horký a musíte stále míchat pomalu a vpracovávat přísady. Nakonec, když máte všechen sýr vmíchaný, přidejte opět pomalinku mošt.
Nakonec, po vychladnutí nepravidelně polijte dort slaným karamelem.