Další z řady receptů na pomalé vaření či pečení. Na začátku trochu něco připravíte, nakrájíte, obděláte a pak troubo dělej, co umíš. Výsledek bývá skvostný a navíc buď nakrmíte regiment, chcete-li, nebo několik dní nemusíte do kuchyně a máte čas na jiné věci. Ač vařím opravdu ráda, tak si mě během posledních asi dvou let postupně našlo několik tvořivě terapeutických činností. Ani nemluvím tak o zahradě, to je dlouhodobá záležitost, ale začala jsem třeba malovat, po letech jsem zase oprášila šicí stroj. Byla jsem překvapená, kolik krásných látek si dneska můžete vybrat. No ale pak narazíte na zásadní problém, a to je čas. Všechno se zkrátka nedá stihnout. Já to mám tak, že zvládnu jen jednu činnost tohoto druhu denně řekněme. Pokud se vrátím odpoledne z práce, tak si zkrátka musím vybrat, co budu dělat. Vím, že když vylezu na zahradu, tak jsem ztracená a vracím se domů, když už nevidím na metr. A tak je to se vším, pokud po přízemí roztahám látku a střihy a na stůl vybalím stroj, musím být efektivní a šít, nic není větší otrava než všechno pořád uklízet a vybalovat. Tím vším jsem jen chtěla říct, že je fakt výhodné uvařit si kotel nějaké dobroty a tu si pak můžete klidně dvakrát ohřát a ušetříte spoustu času. Já miluju čerstvé vaření z toho, co zrovna sklidím ze záhonu, ale někdy zkrátka chci svůj čas věnovat i jiným věcem. Takže pomalu pečená hovězí líčka na červeném víně jsou přesně jídlo, které mi tenhle luxus umožní.
Potřebujete:
- 4 hovězí líčka (nebo méně, pak uberte i z ostatního)
- 1 menší celer
- 2 menší cibule
- 5 stroužků česneku
- ½ lahve červeného vína
- 1 l hověžího vývaru či vody
- 2 PL lžíce protlaku
- po 1-2 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1 ČL sladké uzené papriky
- 2 PL worchestrové omáčky
- ½ kg malých žampionů
- sůl, pepř
- olivový olej
Maso omyjte, osušte, osolte a opepřete. Potom jej nechejte dozlatova zatáhnout na rozehřátém oleji a dejte jej na chvíli bokem. V hrnci, ve kterém budete péct, na oleji pomalu restujte na kostičky nakrájený celer, po chvíli přidejte cibuli a česnek a nechejte zesklovatět. Všechno už teď krásně voní. Přidejte maso, podlijte vínem a vývarem, přidejte protlak a koření. Mírně osolte, omáčka se ještě hodně zredukuje, takže výslednou chuť doladíte až na závěr.
Přiveďte k mírnému varu, přiklopte a celé dejte do trouby vyhřáté na 150 °C péct na 2 hodiny.
Ke konci pečení si připravte žampiony. Malé, omyté houbičky osušte ubrouskem, mírně osolte a opepřete. Opečte na olivovém oleji dozlatova.
Po 2 hodinách pečení odkryjte hrnec, omáčky je ještě pořád dost. Vmíchejte do ní houby a pečte další hodinu odkryté. Maso občas v omáčce otočte, aby nebylo z jedné strany vysušené.
Hovězí líčka na červeném víně jsou skvělá třeba s bramborovou kaší, polentou nebo těstovinami, nejlépe domácími. Porce masa můžete z líček nakrájet nebo jako já natrhat vidličkou.