Tak tohle je hodně velká dobrota. Když už jsem se pro polévku z ryby rozhodla, přemýšlela jsem, jak ji udělat jinak a napadla mne jemná červená čočka, která spolu se zeleninou dá polévce skvělou strukturu i jemnou chuť. Po delší době jsem se dostala do prodejny Ocean48, kde když mají ořez z lososa, nikdy neodolám. Přikoupila jsem ještě hlavu z lososa navíc do vývaru a ten byl naprosto skvělý, parádní základ pro jakoukoli rybí polévku.
Potřebujete:
- 1 hlavu z lososa nebo jiné ryby, kterou seženete
- sůl, pepř, 2 bokové listy a 3 kuličky nového koření
- 2,5 l vody
- asi 200 g pečeného masa z ořezu (zbytek, co oberete, si můžete v porcích zamrazit a v dohledné době použít na cokoli (těstoviny, salát, pomazánku, polévku)
- 3 menší mrkve na kostičky
- 3 řapíky celeru na kousky
- 1 menší cibuli
- 1 PL ghí
- 1 ČL kurkumy
- 1 hrnek vyloupané červené čočky
- 1 ½ PL hrubozrnné hořčice
- 1 šlehačku
- 2 PL sekaného kopru
- 2 PL sekané naťové petrželky
- špetku muškátového oříšku
Nejprve si připravte rybí vývar. Hlavu, ploutve, co odříznete z ořezu a případně i nějaké kusy masa dejte pomalu vařit v osolené vodě s pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Vařte na velmi mírném ohni, polévka nesmí bublat. Takhle ji táhněte klidně 2 – 3 hodiny. Podle potřeby sbírejte pěnu.
Kusy z ořezu dejte na plech, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a pečte na asi 20 minut na 180 °C. Pak je potřeba maso velmi pečlivě obrat z kostí. To je popravdě pěkná piplačka. Část si schovejte na polévku a zbytek si nabalíčkujte k dalšímu použití.
Na vlastní polévku si nakrájejte zeleninu, orestujte ji pěkně pomalu na ghí, až začne vonět. Přidejte čočku, kurkumu, hořčici, promíchejte a zalijte vývarem. Celkem by tekutiny měly být asi 2 litry, tak možná budete muset dolít vodou. Vařte do změknutí zeleniny a rozvaření čočky, která polévku krásně zahustí.
Pak přidejte pečené rybí maso, šlehačku a bylinky. Strouhněte trošku muškátového oříšku. Podle chuti dosolte.