U nás je to teď dost komplikované, pokud se nakupování na víkend týče. Nikdy nevím, kolik nás bude, jestli přijedou chlapci nebo ne. Snahu o to přimět je dát vědět předem, už jsem dávno vzdala. Čili je to tak, že někdy máme nakoupeno víc, než my dva sníme. Teď jsem se chystala o víkendu šít. A od toho se odbíhat moc nedá. Muž byl na pracovní cestě, tak jsem si řekla, že nakoupím maso a vinnou klobásu, ať uvaří kluci a já se pro jednou jen přiživím. No dopadlo to tak, že jeden jel na hory a druhý byl doma až v neděli. Já jsem šila, nevařila a v neděli bylo v lednici pořád stejné kilo vepřového a půl kila vinné klobásy a nějaké ty žampióny. Já jsem stále potřebovala šít, takže nakonec jsme s chlapečkem v neděli maso pomleli, spolu s vinnou klobásou zpracovali a do toho jsem udělala opečené žampióny, řapíkatý celer a slaninu. a rázem jsme měli pekáč masových koulí a šišku sekané, takže ideální jídlo s sebou pro studenta. Podobné masové koule jsem už jednou dělala, ale s rajskou omáčkou. Tu ale syn rázně odmítl, protože co je jednoduššího si o zkouškovém uvařit na celý týden, než cokoli s rajčaty… Tyhle vepřové masové koule se žampióny jsem proto jen upekla a světlou omáčku pak udělala z výpeku. Je to v podstatě variace na Ikea koule, jen to má větší grády.
Potřebujete (na spoustu jídla):
- 1 kg vepřové kýty
- ½ kg vinné klobásy
- 250 g žampiónů
- 2 řapíky celeru
- 3 stroužky česneku
- 50 g anglické slaniny
- 2 PL celozrnné hořčice
- 1 PL sušeného oregana
- 1 ČL sušeného rozmarýnu
- 1 ČL tymiánu
- sůl, pepř
- kelímek šlehačky
- 2 PL mouky, dala jsem ječnou mouku
Maso namelte na strojku, klobásu vytlačte k masu. Přidejte bylinky, hořčici, pepř.
Žampióny a celer nakrájejte nadrobno a přidejte je ke slanině osmahnuté na troše oleje. Nechejte vydusit šťávu, co houby pustí, přidejte česnek, tymián, osolte a opepřete a restujte, až začnou houby zlátnout.
Nechejte krátce zchladnout a přidejte k masu. Vše propracujte. Vezměte kousek směsi a na pánvi po žampiónech jej opečte. Ochutnejte a podle potřeby pak případně směs trochu přisolte.
Nedávám ani vejce, ani strouhanku. Nevadí mi, když se pak koule při jídle třeba rozpadnou.
Tvarujte koule a dávejte je vedle sebe do pekáče.
Ze zbytku udělejte šišku jako na sekanou. Použila jsem střední pekáček takový, že se do trouby k němu akorát vešla chlebíčková forma se šiškou masa. Pečte při 170 °C hodinu, pak koule promíchejte a ještě pečte asi 15 minut.
Po upečení koule vyndejte z pekáče, výpek slijte, provařte a přidejte šlehačku rozmíchanou s moukou, provařte a až omáčka hodně zhoustne a ještě ji trochu nařeďte vodou na potřebnou hustotu. Nemusela jsem ji ani nijak dochucovat.
Podávejte s bramborovou kaší nebo s těstovinami či rýží.