hlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeninys masemze života

Vepřové pečené v cidru

posted by Zdena 23 února, 2019 0 comments

Měli jsme nedávno s přáteli irský večer s promítáním fotek z cest po Irsku, s irskou whiskey a ráno s pořádně vytuněnou irskou snídaní. Nemělo to chybu, Irsko je moje země, takže jakkoli si ho připomenu, dobře pro mě. Původně jsem plánovala uvařit i nějaký irský kotel jídla. Nakonec na jídlo nedošlo, ale při hledání receptů jsem nasosala spoustu inspirace. Tentokrát to ale nebude jehněčí ani hovězí dušenina. K cideru se nejlépe hodí vepřové maso nebo vepřové klobásky, s nimi byl i původní irský recept, který mne zaujal. Já jsem pekla krkovičku, která je šťavnatá a nevysuší se. Cider je skvělý, ale nám nejvíc chutná normandský cidre, který jsem taky v receptu použila . Vepřové pečené v cidru s karamelizovanými jablky a pečenými batáty je neskutečně lahodné jídlo, rozhodně bude patřit do oblíbených…

Potřebujete:

  •  asi půl kila vepřové krkovice nakrájené na kostky
  •  50 g anglické slaniny
  •  2 řapíky celeru
  •  2 střední mrkve
  •  2 menší petržele
  •  3 stroužky česneku
  •  6 lístků šalvěje
  •  2 bobkové listy
  •  250 ml vývaru nebo vody
  •  300 ml cidru nebo cideru
  •  2 PL hrubozrnné hořčice
  •  2 PL rajského protlaku
  •  sůl, pepř
  •  50 g másla
  •  2 velká kyselejší jablka

Zeleninu a česnek nakrájejte nadrobno.

Na troše oleje opečte slaninu, přihoďte zeleninu a zvolna restujte, až začne vonět, pak přihoďte česnek a a maso.

Opékejte, až začne maso místy po okrajích zlátnout. Přidejte šalvěj a bobkové listy, osolte, opepřete a zamíchejte hořčici a rajský protlak. Nakonec přilijte vývar a cidre a dejte přikryté péct do trouby vyhřáté na 160 °C na hodinu, pak odkryjte a ještě asi půl hodiny pečte odkryté, podle potřeby dolijte trochu vody nebo cidru.

Asi půl hodiny před koncem pečení si připravte jablka. Oloupejte je a nakrájejte na osminky nebo silné plátky.

Na pánvi rozehřejte máslo a jablka na něm velmi zvolna opékejte, občas je opatrně obracejte, až budou zlatohnědě karamelizovaná. Je potřeba pracovat na mírném ohni a hlídat je. Můžete jablka lehce osolit.

Vepřové pečené v cidru podávejte třeba se špeclemi, bramborovou kaší nebo s chlebem.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..