Moje akční sousedka sehnala zdroj čerstvých žampiónů a to samozřejmě není možné ignorovat. Čerstvě sklizené, pevné, krásné. Velikostí tak akorát, abyste je vyplnili nějakou skvělou nádivkou a upekli. Pracovala jsem s tím, co bylo momentálně doma, navíc jsem přijela z práce za tmy a úplně se mi už nechtělo s čelovkou hledat v záhonech třeba kadeřávek, se kterým příště určitě něco vymyslím. Nadívané žampióny jsou skvělé jídlo nekonečných obměn. Můžete si je připravit jako předkrm, ale i hlavní jídlo. My jsme je měli k večeři v týdnu, bez přílohy, bez chleba, jen se zeleným salátem. Ve dvou jsme ale snědli celý malý pekáček plněných hub, mohlo jich být tak 400 g v syrovém stavu. Myslela jsem si, že mi zůstane malá porce k obědu, no tak to úplně nevyšlo.
Potřebujete:
- žampióny velikostí klobouku vhodné k plnění. Na menší pekáček velikosti asi 25 x 25 cm jsem jich dala tak 300 – 400 g. Tomuto množství odpovídají i ostatní ingredience.
- 2 stroužky česneku
- 50 g anglické slaniny
- špetku sušeného tymiánu
- 100 g kozího sýru v nálevu (jako Feta, mívají ve vaničce občas v Lidlu a je naprosto skvělý) nebo Fety
- 2 PL šlehačky
- sůl, pepř
- trochu zelené petrželky, pokud máte
- hrst strouhanky
- 2 PL strouhaného sýru parmazánového typu
Nejdříve houby očistěte. Vykrájejte nohy, na plnění to dělám tak, že je vykrojím i s vnitřním okrajem klobouku, vznikne tak trochu větší mistička.
Nožičky nakrájejte nadrobno. Na pánvi na malém množství tuku opečte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, na to hoďte nožičky a restujte, když začnou nepatrně zlátnout po okraji, přidejte tymián, česnek a ještě pokračujte, až jsou houby krásně opečené.
Pak pánev dejte bokem a vmíchejte nadrobený sýr a smetanu, osolte a opepřete podle chuti, přidejte petrželku.
Hlavičky jsem trošku natřela olivovým olejem a to tak, že jsem si dala malé množství oleje do dlaně a jak jsem houby vkládala do pekáčku, každou jsem lehce potřela rukama. Pak do hlaviček rozdělte náplň.
Smíchejte strouhanku s nastrouhaným tvrdým sýrem a každou hlavičku směsí posypejte.
Jen malinko je podlijte, stačí opravdu jen maximálně do půl centimetru na dně. Houby pustí samy šťávu, takže jí nakonec v pekáčku přibude. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na půl hodiny. Podle potřeby na konci případně přidejte 5 – 10 minut.