hlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeninys masem

Dušenina s masovými kuličkami na orientální způsob

posted by Zdena 17 října, 2018 0 comments

Musím říct, že kuchyně zemí Blízkého východu, jestli to tak můžu zařadit, patří rozhodně k našim nejoblíbenějším. Okukuji a zkouším jídla a různě si recepty upravuji a lehce přizpůsobuji našim možnostem. Většinou jsou to rodinná, domácí jídla, a ač se můžou recepty zdát občas složitější zejména kvůli exotickým ingrediencím, není tomu tak. Nemám některé speciality vždy k dispozici, ale dají se někdy nahradit dostupnými ingrediencemi nebo nejsou v receptu klíčové a vzhledem k množství jiného koření, je jídlo stejně skvělé. Nikdy se mi ale nestalo, že by nám nechutnalo. V tomto receptu jsem třeba vynechala melasu z granátových jablek, protože ji nemám. Dočetla jsem se ale, že ji můžu nahradit medem a citrónovou šťávou, tak jsem to udělala. Je jasné, že to nebude mít stejné aroma, ale poslouží to taky dobře. Recept jsem našla na skvělém blogu Cardamom and tea, který jsem objevila jen díky Instagramu. Autorka v jídle používá směs koření baharat, kterou jsem si podle jejího jiného receptu připravila, všechny ingredience na směs jsou u nás běžně dostupné. Dušenina s masovými kuličkami se vaří i s brambory a jí s chlebem. Já jsem přidala ještě řapíkatý celer a nakrájenou menší dýni Hokkaido a uvařila jsem k dušenině rýži, aby se kluci víc najedli. Malinko jinak jsem i postupovala, koketovala jsem i s myšlenkou šoupnout všechno dodělat do trouby, ale pak se mi nechtělo vyklízet všechny pekáče a příprava není zdlouhavá, zůstala jsem proto u plotny. Předložím tu svoji verzi receptu, originál najdete zde.

Potřebujete:

Na kuličky:

  •  cca ¾ kg mletého hovězího masa
  •  1 ½ PL medu a šťávu z malého citrónu jako náhrada za 1 ½ PL melasy z granátového jablka, tak pokud ji máte, použijte ji
  •  1 chilli nebo jalapeno papričku
  •  hrst sekané petrželové natě
  •  1 malou cibuli nadrobno nakrájenou
  •  3 stroužky česneku, taky tak
  •  ¾ ČL soli
  •  2 ČL směsi koření baharat

Na dušeninu:

  •  asi 3 PL olivového oleje
  •  1 malou cibuli
  •  3 stroužky česneku
  •  2 ks řapíkatého celeru
  •  1 hrnek vývaru nebo vody
  •  2 konzervy sterilovaných rajčat nebo rajčatovou omáčku cca 800 ml
  •  2 PL melasy z granátového jablka nebo 2 PL medu a šťávu z 1 citrónu
  •  2 ČL lžičky směsi baharat
  •  4 menší nebo 2 větší brambory
  •  1 menší dýni Hokkaido
  •  asi půl ČL soli, pak dosolíte podle potřeby

Směs koření baharat (na cca 1 plný hrnek výsledné směsi):

  •  ¼ hrnku mletého koriandru
  •  ¼ hrnku mletého římského kmínu
  •  ¼ hrnku mletého černého pepře
  •  ¼ hrnku sladké papriky
  • 2 PL mletého hřebíčku
  •  1 ČL mleté skořice
  •  1 ČL mletého kardamomu
  •  1 ČL mletého muškátového oříšku

Nejdříve si připravte směs koření. Vše smíchejte v misce, co je potřeba, to pomelte nebo nadrťte v hmoždíři. Zbytek směsi si uložte do skleničky s víčkem pro další použití.

Mleté maso v míse dobře smíchejte se všemi ingrediencemi a udělejte malé kuličky, tak asi 2 cm v průměru.

V hrnci orestujte na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, řapíkatý celer a koření. Pak přidejte masové kuličky a opatrně je nechejte zatáhnout, některé se vám možná rozpadnou, ale to vůbec nevadí. Buďte ale opatrní, půjde to. Přilijte vodu nebo vývar a rajčata nebo rajčatovou omáčku. Přidejte nakrájenou dýni a brambory, osolte. Duste pod pokličkou, až jsou brambory a dýně měkké.

Nakonec jsem přilívala trochu vody, omáčka se celkem vydusila. Pokud bude třeba, omáčku ještě dosolte. Uvařila jsem rýži basmati jako přílohu, ale může být chleba nebo chlebové placky. Vzhledem k přidané dýni a bramborám nemusíte mít žádnou další přílohu. Porci můžete posypat nasekanou petrželovou nebo koriandrovou natí.

 

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..