Recept na mě vyskočil při brouzdání Pinterestem (recept zde). Doufám, že nejsem sama, ale občas u něj strávím pěknou chvilku. Je tam tolik inspirujících odkazů. Teď nejraději sjíždím akvarely, ale jak je internet mazaný, tak samozřejmě i Pinterest nabízí všechno možné, co ví, že jsem si kdy prohlížela. Vyplatí se nekoukat na blbosti, jinak vás tím budou bombardovat ze všech stran. Takže kromě cestování, zahrady, malování, šití a pletení, je to samozřejmě i vaření a pečení. Tenhle koláč mě zaujal především proto, že v receptu je cottage cheese. To není úplně běžná ingredience na pečení, a proto jsem se rozhodla jej vyzkoušet. Navíc je v nízkosacharidové verzi, což teď tak trochu zkouším, omezit cukry. Resp. rafinovaný cukr nepoužívám prakticky vůbec, nahrazuji jej medem, třtinovou sušenou šťávou nebo třtinovým cukrem a v poslední době zkouším i březový cukr xylitol. Je dost drahý, ale když ho dáte trochu do koláče, který je na malý kulatý plech, tak to nestojí za řeč. Letní borůvkový koláč podle tohoto receptu nám všem moc chutnal. Protože je v něm mandlová mouka, je koláč tak trošku jako tenký nákyp. Můžete samozřejmě dát normální mouku. Já jsem se tentokrát víceméně držela receptu. Určitě jsem jej nedělala naposledy, je skvělý.
Potřebujete:
- 1 kelímek cottage cheese
- 75 g másla pokojové teploty
- 70 g cukru dle vaší volby, já jsem dala xylitol
- 2 vejce pokojové teploty
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL citrónové šťávy
- 2 PL kokosové mouky (pokud nemáte, dejte víc mandlové nebo obojí nahraďte normální moukou, řekla bych, že polohrubá by byla nejlepší, ale vyzkoušené to zatím nemám)
- 60 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
- 1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- špetku soli
- 3 PL zakysané smetany
- ½ hrnku borůvek, měla jsem i pár malin, tak jsem je přidala
Troubu vyhřejte na 180 °C.
Máslo utřete s cukrem. Smíchejte mouky s práškem do pečiva a solí. K utřenému máslu zamíchejte vajíčka s cottage. Míchejte mírněji, ať se máslo nesrazí, případně přidejte trochu sypké směsi, těsto se spojí. Potom vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt s citrónovou šťávou. Nakonec opatrně vmíchejte suchou směs a nakonec velmi jemně vpracujte do těsta borůvky. Přendejte těsto do menší kulaté formy na pečící papír, moje byla asi 25-28 cm. Opatrně uhlaďte a dejte péct do trouby na 40 minut.
Upečený koláč nechejte vychladnout, jinak by se vám rozpadal. Podle receptu by se měl koláč před podáváním vychladit v lednici. Ale to jsem nedělala, zchladlý, ještě vlahý koláč byl vynikající, jak jsem už psala, byl trošku jako nákyp. Zbytek jsem pak uchovala v lednici a studený podávala později. Obojí bylo skvělé.