Cuketa kam se podíváš. Nebo jinak, aspoň něco spolehlivě roste. Nejsou jich přívaly, jako jiné roky, ale na rozdíl od jiné zeleniny, která mi letos díky vedru a suchu, co bylo, moc nejde, cuketa nezklame. Já ji teda mám ráda a klidně si opravdu často upeču kousky s kořením na plechu nebo si dělám cuketové nudle, což je taky super. No ale mám ráda, když se výpěstky zužitkují různě, a proto zkouším i jiné než slané recepty. Tenhle koláč je bezva kakaová nálož, sladila jsem zase xylitolem, takže bez cukru, jen trochu sekané vysokoprocentní čokolády. Recept jsem tak nějak dala dohromady z různých variací. Cuketové brownies nejsou teda brownies, jak jsme zvyklí, z použitých surovin neuděláte tu úplně krémovou konzistenci, jakou znáte u klasického receptu. Ale pochutnáte si a přitom ale vůbec nehřešíte. Takže není co dodat.
Potřebujete:
- 1 ½ hrnku jemně nastrouhané mladé cukety (jinou ani netrhám)
- 1 vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- ¼ hrnku cukru nebo jeho náhrady (medu, sušené třtinové šťávy, xylitolu, se stévií nemám zkušenost, nechutná mi, tak ji nepoužívám)
- 2 PL olivového oleje
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ hrnku kvalitního kakaa
- ½ hrnku kokosové mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 50 g nasekané hořké vysokoprocentní čokolády
Smíchejte v míse všechny ingredience a těsto dejte do formy cca 25 x 25 cm vyložené pečícím papírem. Cuketové brownies pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Nechejte vychladnout a podávejte se šlehačkou a třeba drobným ovocem nebo ovocným přelivem, které budou dobře doplňovat hořkosladkou chuť brownies.