Při obhlídce regálů se zásobou zavařenin jsem došla k závěru, že s tím musím něco udělat. Jenže marmeládu nesníte k večeři, že? Takže koláč, to by šlo, nejlépe něco ve stylu lineckého. Ale protože tak ráda přidávám do těsta mandle, mandlový koláč s džemem byl pro tentokrát volba č. 1. Vůbec jsem si řekla, že už nebudu marmelády moc dělat. S pár výjimkami – a to je meruňkový džem se špetkou levandule, pro nás jasná jednička, nic lepšího neexistuje. A pak možná občas jahodový s vanilkou a černorybízový. Kdybych měla višně, tak určitě i višňový, ten je taky skvělý. Ale rozhodně ne každý rok. Co už s námi víceméně nejsou kluci doma, tak zkrátka není odběr. Palačinky ani lívance už skoro nedělám a k snídani si džem dáme jen občas jako sladkou tečku o víkendu. Ale zpátky ke koláči. Je skvělý, hrozně nám chutnal. Je tenoučký, tradičně křupavě žvýkavé mandlové těsto a kyselá marmeláda. Ke kávě či čaji ideální. Navíc, jak se upeče a vypeče, není na něm moc, co by do dvou dnů začalo plesnivět, takže i chvilku vydrží.
Potřebujete:
- 220 g másla
- 130 g hnědého třtinového krystalového cukru (Demerara)
- 100 g mletých mandlí
- 180 g hladké mouky ideálně speciální pro křehká těsta
- ½ ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kůru z půlky chemicky neošetřeného citrónu
- 1 střední nebo 2 malé skleničky kyselejšího, chuťově výraznějšího džemu. Já jsem měla mix z rybízů neboli Č+Č
- 1 – 2 PL studené vody do těsta
Do robotu nakrájejte na kostičky studené máslo a přidejte všechno ostatní (kromě džemu tedy :-). Umíchejte těsto. Když přilijete do mísy k ingrediencím během míchání 1- 2 PL studené vody, těsto se začne rychleji formovat. Hotové jej pak zabalte do folie a dejte na 30 minut do lednice.
Připravte si formu cca 30 x 40 cm. Na pečící papír nebo folii vyválejte zhruba půlku či o něco víc než půlku připraveného těsta. Když přes těsto dáte potravinovou folii a přes ni budete válet, půjde to hladce. Folii nebo papír s plackou pak přendejte na plech nebo do pekáče.
Na vyválenou placku natřete marmeládu a na tu pak nadrobte zbytek těsta jako žmolenku.
Těsto není tak drobivé, jak jsme u klasické žmolenky zvyklí, tak ty kousky je někdy potřeba trošku zformovat. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut. Podle toho, jak vaše trouba peče, tak konec pohlídejte.
Po upečení nechejte koláč úplně vychladnout, jinak se vám bude rozpadat.