Tu by měl Rákosníček rád. Je tak krásně zelená, ale to není to hlavní, je totiž i moc dobrá a nepochybně i zdravá. Konečně je jaro a s ním radost a elán. Taky se už dá a tedy i musí pracovat venku, protože jinak to do těch zmrzlých chlapíků nemůžu stihnout a já teda rozhodně musím mít kam všechny sazenice, co nám osídlily parapety, nasázet. Je neuvěřitelné, jak během krátké doby, co se příroda probudí po zimě a než se dá pracovat venku, zarostou záhony. A kopřivy jsou v tom vážně přeborníci. Byla by ale velká škoda všechen ten vzácný materiál vyhodit. Polévka z mladých kopřiv je skvělý způsob, jak tenhle jarní poklad využít.
Potřebujete:
- misku mladých kopřiv. Jen jsem je vyprala v umyvadle a otrhala podzemní části, očistila od suché trávy a jiných příměsí. Nemusíte nic krájet, polévka se bude mixovat.
- 2 – 3 střední brambory
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- cca 1 litr vývaru (i bio kostka může být) nebo vody na zalití polévky
- sůl, pepř
- ½ ČL sušeného tymiánu
- 2 PL olivového oleje
- zakysanou smetanu
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Brambory na kostičky.
Na oleji v hrnci osmahněte cibuli, pak přidejte česnek a brambory a krátce restujte. Přidejte tymián. Zalijte asi 1 litrem bujónu nebo vody. Pokud je třeba, osolte a opepřete. Přidejte do hrnce omyté kopřivy a vařte pod pokličkou, dokud nezměknou brambory. Polévku pak rozmixujte. Dochuťte.
Podávejte se zakysanou smetanou. Mohli byste posypat i sýrem parmazánového typu nebo naopak třeba fetou. Můžete podávat s krutony či chlebem. Mám venku ještě nějakou italskou kapustu, tak jsem pár malých lístků do polévky nakrájela.