bez masasaláty a lehká jídlasladká jídla a dezertysnídaně

Pohanková kaše

posted by Zdena 22 dubna, 2018 0 comments

Je skvělá, výborná a jemná kaše, kterou si velice snadno připravíte k snídani i ve všední den. Fígl je v tom, že drcenou (nebo i celou) pohanku namočíte do vody večer předem.  Ta je ráno po nabobtnání úplně měkká a kaši pak povaříte jen krátce, do zhoustnutí. Pohanková kaše se dá navíc připravit na mnoho způsobů. Úplně se těším, až ráno vyběhnu pro pár jahod nebo borůvek či malin. Je to čirá radost. Nevím, jak to funguje, ale na mne mají kaše k snídani jednoznačně povzbudivý vliv. Někdy sice dlouho nevydrží, ale zkuste to. Pohanková kaše je prosté jídlo, které ovšem můžete vyšperkovat na luxusní lahůdku. A pokud nemáte nic po ruce, stačí pokapat medem nebo sirupem, navrch do horké kaše dát kousek másla (trochu té dekadence neuškodí) a třeba nějaké ořechy či semínka. Jsem ztracená, jen jak to tu píšu, sliním jak Pavlovův pes. Věřte, že tahle kaše stojí za hřích.

Potřebujete (pro 2):

  •  1 hrnek drcené pohanky – může být i celá, jen z drcené je kaše víc kaše 🙂
  •  asi 1 hrnek vody na zalití
  •  1 hrnek mléka nebo půl na půl mléko s vodou nebo rostlinné mléko ráno na vaření
  •  pár tenkých plátků másla
  •  špetku soli
  •  ovoce, med či nějaký kvalitní sirup (javorový nebo třeba datlový či švestkový či obilný), ořechy na dochucení kaše

Pohanku nasypte do misky a zalijte vodou tak, aby byla pohanka celá akorát namočená, voda by už neměla být nad ní. Přikryjte a nechejte do rána nabobtnat.

Druhý den je pohanka krásně měkká. Přilijte k ní další tekutinu, ať už je to mléko nebo mix s vodou či rostlinné mléko, všechno chutná dobře. Pokud nenasákla všechna voda do pohanky, neslívejte ji. Osolte a dejte vařit. Soli stačí opravdu jen špetka, kaše tak chutná lépe. Povařte kaši do zhoustnutí, je to velmi rychlé, jak dosáhnete varu, jde o pár minut.  Můžete i během vaření přilít tekutinu podle toho, jak chcete kaši hustou.

Nandejte na talíř a poklaďte pár tenkými plátky másla. Obložte ovocem, pokapejte medem nebo sirupem – vždyť víte, co vám chutná, tak si dopřejte.

 

 

 

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..