hlavní jídlaryby a seafoodsaláty a lehká jídlaze života

Bulgurový salát s chřestem a tuňákem

posted by Zdena 30 dubna, 2018 0 comments

Sklízím! Konečně po čtyřech letech první skutečná úroda, kterou můžeme spořádat. Ještě se tedy trochu krotit budu, ale už to stojí za to. Narostl nám krásný chřest. Některé pazochy jsou tenčí, některé už pěkně macaté, nejspíš je to rozdílem u samčích a samičích rostlin. Pěstuji chřest na zeleno, nemám hroby ani neschovávám. Takhle je to pro mně schůdnější, prakticky bez práce, navíc nám zelený víc chutná. Úplně nejlepší je hned nad záhonem, jak sklidím, tak sešrotuju. Křehký, šťavnatý, neskutečně lahodný. Pěstovala jsem pomalu ze semínek, krůček po krůčku a čekání se rozhodně vyplatilo. Určitě se toho nebojte. Nemusíte mít ukázkové chřestýše, nikdo vám je nebude známkovat, kromě trpělivosti toho moc potřeba není. Bulgurový salát s chřestem a tuňákem je vlastně naše první chřestové jídlo tuto sezónu, když teda nepočítám vlastní pastvu.

Potřebujete:

  •  misku suchého bulguru, nasypala jsem jej z dózy odhadem, mohlo to ale být tak kolem 300 g
  •  vařící vodu
  •  trochu olivového olej, sůl a pepř na bulgur
  •  svazek chřestu (300 – 500 g)
  •  misku mraženého hrášku
  •  konzervu kvalitních tuňákových řezů
  •  asi 50 g sýru typu Feta
  •  ¼ hrnku olivového oleje
  •  šťávu z půlky citrónu
  •  1 ČL dijonské hořčice
  •  2 ČL hrubozrnné hořčice
  •  sůl, pepř
  •  2 ČL medu

Bulgur zalijte vařící vodou tak, aby byl akorát ponořený, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, zamíchejte a nechejte odpočívat asi půl hodiny, než změkne. Mražený hrášek taky zalijte vařící vodou, nechejte asi 5 minut a pak slijte a ochlaďte ve studené vodě.

Chřest v tomto salátu je syrový, tak používejte jen křehké části pazochů, pokud byste měli dolní konce houževnatější, tak je odlomte (odložte dolní konec od úrovně, kde se vám sám chřest přelomí), pokud je to třeby, tak u dolních konců i oloupu slupku. Nakrájejte na drobné kousky, tak kolem 1 – 1,5 cm. Špičky nekrájejte, odložte bokem na ozdobu.

Já dělám salát rovnou s nabobtnalým bulgurem tak, jak je teplý. Pokud byste chtěli vše studené, musíte jej vychladit úplně.

Nakrájený chřest s hráškem smíchejte s bulgurem. přidejte nadrobené tuňákové řezy a většinu sýru.

Zalijte zálivkou (tu si po smíchání  případně dolaďte dle vlastní chuti) a promíchejte. Podávejte ozdobené špičkami chřestu, posypané sýrem, pokapejte olivovým oleje a trochou čerstvého pepře. Salát je skvělý i druhý den, když se vše rozleží.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..