hlavní jídlas masem

Zapečené krémové těstoviny

posted by Zdena 28 března, 2018 0 comments

S čím budete zapékat, je v podstatě jen na vás, možností je plno. Já jsem se chystala na hlívu, brokolici, zbytek kuřecích paliček (jen maso, kosti jsem hodila do polévky). Měla jsem ale ještě asi 200 g malých žampiónů, tak jsem je nakonec použila místo hlívy. Zapečené krémové těstoviny jsou skvělé, velmi variabilní jídlo a to co do použitých surovin, tak i do množství. To je na nich to nejlepší. Pokud potřebujete jídla hodně, přidáte všeho. Dají se ale stejně snadno připravit i pro dva. Já všeho mám vždycky více, protože si nosíme obědy do práce. Takže u nás nikdy nic nezbude, a když, tak to skončí připravené v mrazáku na pozdější expedici. Takže moje dnešní porce by byla tak pro 5 – 6 lidí, podle jejich žravosti.

Potřebujete:

  •  vařené těstoviny. Já jsem uvařila vrtule, asi 2/3 balení. Můžete dát klidně celé balení a pak z nepoužitého zbytku připravit třeba těstovinový salát.
  •  1 hlávku brokolice
  •  asi 200 g hub (žampiony, hlívu, lesní houby..), může být i více.
  •  kuřecí nebo krůtí maso, stačí jen malinko, tak  200-300 g, ale můžete ho klidně úplně vynechat nebo třeba použít tofu, to už je na vás
  •  3 stroužky česneku
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  1 ČL sladké papriky, případně i nějakou směs koření na kuře
  •  2 ČL sušeného oregana
  •  1 kelímek šlehačky
  •  1 kelímek ricotty
  •  150 g strouhaného sýru (goudu, cheddar)
  •  1 mozzarellu
  •  2 PL výraznější rajčatové omáčky nebo i pikantního kečupu, tady nám slouží jako koření. Já jsem použila svoji irskou rajčatovou omáčku podle receptu zde, která je vážně skvělá. Když nemám možnost použít originální Ballymaloe omáčku, tak poslouží úplně dokonale. Můžete místo toho použít i 1 PL rajského protlaku.

Těstoviny uvařte al dente. Když už jsou skoro hotové, přidejte do vody k těstovinám hlavičky brokolice a asi 3 minuty povařte spolu, pak vše slijte.

Mezitím, co se vám vaří těstoviny, orestujte na oleji krátce česnek a záhy přidejte kousky kuřecího maso. Osolte, opepřete a okořeňte a opékejte maso. Když začne lehce zlátnout, přidejte na ¼ nakrájené žampiony. Pokud je třeba, přikápněte trošku oleje. Promíchejte a chvíli restujte, ale žampiony už se spolu s masem moc opékat nemusí, spíše se pak podusí v omáčce. Zalijte šlehačkou a nechejte asi 2 minut mírně bublat. Přimíchejte ricottu a ještě podle potřeby dosolte a trochu opepřete. Nakonec vmíchejte rajčatovou omáčku.

Troubu rozpalte na 200 °C.

Pokud máte pekáč, ve kterém se vám jídlo nepřipéká, tak dejte těstoviny s brokolicí rovnou do něj. Pak přidejte směs z pánve a promíchejte. V opačném případě svůj pekáč vymažte a vysypejte třeba strouhankou. Těstoviny se směsí z pánve smíchejte v míse nebo hrnci a pak přendejte do pekáče. Navrch nasypejte strouhaný sýr a vařečkou jej lehce zašťouchejte do těstovin. Nakonec povrch podrobte kousky natrhané mozzarelly.

Dejte zapéct na 20 – 25 minut podle barvy.

 

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..