Dnešní recept jsem vůbec nezamýšlela sem dávat. Prostě jsem si jen připravila večeři z toho, co jsem měla doma. Ale tak moc jsem si pochutnala, že jsem se nakonec rozhodla zbytek, co jsem si smíchala bokem na pánvičce k obědu do práce, vyfotit a recept napsat. Už jen pro mne samotnou, protože si tenhle teplý salát z pečené brokolice se žampiony a tofu s úžasným osvěžujícím dresinkem se strouhaným sýrem Gran Moravia určitě budu chtít ještě někdy připravit. Takže jej zakládám do databáze. Je určitě mnoho variací, jak jej upravit či doladit, ale tohle je basic verze, snadná a rychlá a tím pádem pro mne rozhodně skvělá volba. Množství ingrediencí bude na 2 porce.
Potřebujete:
- 1 brokolici
- 250 – 300 g malých žampionů
- 1 stroužek česneku
- pár strouhnutí citrónové kůry z biocitrónu
- sůl, pepř
- kvalitní olivový olej na pokapání před pečením
- 1 balení tofu, jaké máte rádi. Já jsem měla lahůdkové, ale to je na vás, co vám chutná. Samozřejmě můžete místo tofu použít třeba krůtí či kuřecí prsíčka v odpovídajícím množství.
- 3 – 4 PL stejného oleje na dresink
- šťáva z necelé půlky citrónu
- hrst strouhaného sýru
- pepř, sůl
Troubu rozehřejte na 200 °C.
Z brokolice okrájejte růžičky a omyjte je, větší rozkrojte. Nespotřebovaný zbytek si schovejte na polívku. Žampiony omyjte a rozpulte. Dejte vše na plech, pokapejte olejem, osolte, opepřete, sypněte citrónovou kůru a dejte péct do trouby na 20 minut. Ke konci buďte ostražitější, aby se vám brokolice nepřipálila. Ona opečená bude, ale mohlo by to být víc než je vhodné. Kdyžtak uberte trochu teplotu v troubě na dopečení.
Tofu nakrájejte na malé obdélníčky a na troše oleje opečte ze všech stran.
V misce si umíchejte dresink.
Upečenou zeleninu nandejte na talíř, posypejte tofu a na porce rozdělte dresink, je hustý díky sýru, tak to na salát poházejte a pak si vše na talíři promíchejte. Dresink by se dal se salátem smíchat i na plechu nebo ve větší misce, ale já to moc nedělám, jen upatlám nádobí a přijdu o část lahodného sýru, který mi chtě nechtě na míse zůstane.
Jídlo je skvělé i druhý den ohřívané, jen tofu a zelenina už nejsou tak pěkně křupavé.