bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídla

Pečená dýně s polentou

posted by Zdena 20 února, 2018 0 comments

V postní době přijde ke slovu více bezmasých receptů. A taky dýně čekající  v ložnici na okně je třeba pomalu spotřebovat. Vloni se mi podařilo jednu velkou dýni dochovat až k podzimu. V létě už bylo plno jiné zeleniny a na tuhle krasavici jsem pozapomněla. Takže nakonec ještě posloužila jako podzimní dekorace. Tentokrát mám ještě nějaké Hokkaido dýně, pak Sweet meat Oregon homestead a taky voňavé muškátové. Takže bude oranžový jídelníček. Tentokrát jsem velmi rychle potřebovala večeři a obědy pro dva, takže tahle rychlá pečená dýně s polentou mě napadla jako první. Chvíli jsem přemýšlela, co k  upečené dýni, ale polentu máme oba moc rádi,na rozdíl od chlapců. Tak jsem využila toho, že budeme jíst sami a dopřála jsem nám luxusní polentu, kterou vařím už několik let. Recept už tu na blogu je zde, takže dnes je to vlastně jen taková jednoduchá inspirace.

Potřebujete (na 4 jídla):

  •  2 menší Hokkaido dýně nebo jinou dýni odpovídající velikosti
  •  kvalitní olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  pokud máte po ruce, dejte trochu nasekaného čerstvého rozmarýnu
  •  po hrsti dýňových, slunečnicových semínek, případně sekaných vlašských ořechů

Na polentu:

  •  1 hrnek instantní polenty
  •  2 hrnky vody
  •  1 hrnek mléka
  •  bobkový list
  •  1 -2 nastrouhané stroužky česneku
  •  sůl, pepř
  •  50 g másla
  •  hrst strouhaného sýru parmazánového typu a trochu na posypání na talíři

Dýni Hokkaido nemusíte loupat, pokud máte jinou, podle typu buď oloupejte, nebo ne, jak je třeba. Odstraňte z ní semínka a nakrájejte dýni na asi 1, 5 – 2 cm kousky. Dejte na plech a pokapejte olejem, osolte, opepřete a posypejte semínky a ořechy a rozmarýnem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C  30 minut. Po uplynutí této doby již skoro upečenou dýni proházejte na plechu a ještě na 10 minut nechejte opéct.

Polentu uvařte podle receptu. Dejte na talíř, obložte dýní se semínky, pokapejte olejem a posypte strouhaným sýrem.

Je to tak prosté a tak moc dobré. Stejně jsem uchystala krabičky s obědem a ještě mi zbyla miska polenty, která přijde ke slovu v dalším receptu. Pokud to je jen trochu možné, snažím se nic nevyhazovat. Ne vždy se mi to daří, potřebuji se ještě zdokonalit, myšlenka zero waste je mi ale velmi blízká a malými krůčky se snažím k tomuto přístupu přibližovat.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..