Dostali jsme chuť na nějaký šťavnatý, voňavý jablečný koláč. Tenhle recept jsem měla napsaný na papírku už pěkně dlouho a teď na mě vypadl. Takže bylo rozhodnuto. Zvláštností receptu je, že se koláč peče postupně po vrstvách, ale přitom to nijak nekomplikuje jeho přípravu, jen zkrátka než umícháte další vrstvu, dáte koláč péct do trouby. Celkem se tedy pečou 3 vrstvy 60 minut. V receptu se používá máslo, takže koláč krásně voní. Už nevím, kde jsem k receptu přišla, ale rozhodně jsem musela ubrat množství cukru. Koláč by byl moc sladký, zejména pokud bych neměla kyselá jablka, která jsou určitě vhodnější. Tenhle jablečný koláč s drobenkou je vážně výborný a jeho chuť bude dána i odrůdou jablek, která použijete. Můžete jej podávat studený i mírně ohřátý, se šlehačkou a vanilkovým krémem nebo se zmrzlinou.
Potřebujete:
Na první vrstvu:
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g třtinového nerafinovaného cukru (můžete samozřejmě použít bílý cukr)
- 1 ČL prášku do pečiva
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- 100 g másla
- 4 – 5 menších jablek oloupaných a nakrájených na plátky
Na druhou vrstvu:
- 200 g šlehačky
- 120 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 50 g cukru
- špetku soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na třetí vrstvu:
- 120 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 80 g másla
- 1 ČL mleté skořice
- špetku soli
Vyhřejte troubu na 180 °C.
Umíchejte mouku s cukrem, práškem do pečiva a muškátovým oříškem. Potom v robotu přidejte studené máslo a smíchejte na sypkou drobenku.
Použijte buď kulatou formu průměru asi 22 cm, nebo podobně velkou hranatou. Pokud nemáte nepřilnavý povrch, tak dno formy vytřete máslem a vysypte moukou. ¾ sypkého obsahu dejte do formy, poklaďte plátky jablek, ale nedusejte, nechejte vše volně, nadýchané tak, jak to dáte do formy a zasypejte zbytkem směsi. Dejte do trouby péct na 20 minut.
Mezitím si smíchejte tekutou směs. Po 20 minutách vyndejte z trouby pekáček, zalijte druhou vrstvou a dejte zase na 10 minut péct. Nakonec si umíchejte drobenku jako třetí vrstvu, po 10 minutách nasypejte na povrch koláče a pečte 30 minut.
Po upečení nechejte koláč ve formě vychladnout.