Je opravdu hodně kakaový a to se mi na tomhle receptu líbí. Není dominantně sladký, banány v něm taky cítíte, a pokud ještě navíc přidáte čokoládovou polevu, je tenhle banánový čokoládový chlebíček vyloženě luxusní dezert. Ale i pokud vynecháte polevu, je chlebík výborný. Navíc je to pečení jednoduché a rychlé, jen umíchat a upéct.
Potřebujete:
- 1 ¼ hrnku hladké mouky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlé sody
- 3/4 hrnku hnědého cukru nebo ještě lépe sušené třtinové šťávy muscovado nebo kokosového cukru
- ½ hrnku kakaa
- ½ ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1 ČL citrónové šťávy
- 1/3 hrnku slunečnicového oleje
- ¼ hrnku vody
- 2 rozmačkané zralé a měkké banány
- 1 – 2 hrsti hrubě sekaných vlašských ořechů
Troubu vyhřejte na 180 °C.
Příprava je skutečně jednoduchá. Smíchejte všechny suché a všechny mokré ingredience a pak všechno dohromady smíchejte. Přimíchejte rozmačkané banány a pak ořechy. Těsto nalijte do vymazané nebo papírem vyložené chlebíčkové formy a pečte ve vyhřáté troubě 40 – 50 minut.
Ke konci hlídejte a špejlovým testem ověřte, jestli je váš banánový kakaový chlebíček už dopečený. Po upečení vyndejte z formy a nechejte chladnout na mřížce.
Pak jsem chlebíček polila polevou, ale s tou jsem se tedy nijak nepárala. Rozhodla jsem se úplně narychlo a tak jsem jen rozehřála ve vodní lázni hořkou kvalitní čokoládu a přidala do ní asi 50 g másla. Nalila jsem chladnoucí polevu na chladnoucí chlebíček. Poleva mi zchladla do optimální tuhosti, takže nebyla lepivá a krásně se krájela. Ale použijte klidně jakoukoli vámi ověřenou čokoládovou polevu.
4 Comments
Zdeni, prajem Ti úspešný, krásny, požehnaný nový rok. Teším sa na Tvoje nové príspevky aj v tomto roku. 🙂 Ahoj. Dana
Milá Danko, moc ti děkuji za přání a taky ti přeji jen to nejlepší v novém roce. Pevné zdraví, hodně štěsti a spokojenosti. Nejsem teď tak úplně optimálně na internetu, tak mi to chvilku trvalo. Mej se krásně a budu se těšit, že se zase někdy ozveš. Zdena
Dobry den,
Objevila jsem nahodou Vas blog, moc se mi libi vsechna zeleninova jidla, ale vcera jsem zkusila Vas kakaovy chlebicek. Pouzila jsem sice spaldovou mouku a misto vody zbytek mandloveho mleka (co jsem mela otevrene v lednici), ale je to hotova parada.
Dik moc!
Dobrý den, Markéto. Jsem moc ráda, že vám chutnalo. Moc mě těší, jestli se některými recepty inspirujete. Díky za zpětnou vazbu :-), je to pro mne odměna a motivace! A zeleninová jídla, to je radost z vaření, hrozně mě baví, kam se to posunulo od dušené mrkve a špenátové kaše (nic proti mrkvi a špenátu, miluju je). Mějte se krásně, Zdena