Tak opět padla jedna dýně. A nebude zdaleka poslední, se kterou se tu budu natřásat. Letos jich fakt mám dost, dělala jsem si z manžela legraci, že v zimě budeme jíst jen dýně. Jemu by to ale ani nevadilo. Zejména, když si v jídle ani neuvědomíte, že jeho nedílnou součástí je právě dýně. Dýňoví šneci jsou jedním z nich. Tentokrát jsem vylosovala krásnou francouzskou dýni Muscat de Provence. Měla jsem dvě, jednu velkou, která stihla krásně dorůst, tak jak má být, a teď už mění barvu z tmavě zelené na oranžovou. To tedy až po utržení, ale loni jsem to měla stejně. Dýni jsem však nestihla spotřebovat a vydržela mi až do letošního podzimu, kdy jsem ji vystavila jako dekoraci. Druhá byla malá, ale tvar i barvu měla stejné, jen nenarostla. Teď se mi na povrchu začala v jednom místě nepozdávat, tak jsem po ní sáhla. Po nakrojení a inspekci byla úplně zdravá a nádherně voněla, úplně jako cukrové melouny. Dokonce jsem té vůni neodolala a ochutnala dužninu jen tak. Je nasládlá, jemná, trochu moučnatá, dobrá. Voňavá dýně je jako náplň do sladkých šneků ideální.
Rozhodla jsem se připravit z ní 2 jídla, jednak šneky, a jednak trošku dýně použít na rychlé jídlo pro dva na slano. Proto jsem ji po nakrájení pekla jen potřenou olejem, nesolila jsem, nesladila, aby mě to nelimitovalo v použití.
Potřebujete:
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1 krabičku ricotty (250 g)
- rostlinný olej
- 3 PL cukru (používám Demeraru)
- špetku soli
- 1 vejce
- 2 PL hladké mouky, můžete použít klidně hladkou mouku celozrnnou
- 1 ČL perníkového koření
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL čerstvé strouhané citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu nebo špetku sušené
- 1 PL citrónové šťávy
- sekané vlašské ořechy
- 2 listová těsta. Kdybych měla čas, udělala bych šneky z kynutého těsta, ale to bych tentokrát nezvládla, tak jsem si vše zjednodušila a pekla z už vyváleného listového, které je úplně bez práce. Sice si ráda všechno připravuji sama, ale nezblázním se z toho, zejména když si můžu usnadnit život.
Z dýně odstraňte semínka a nakrájejte ji na dílky, potřete olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na půl hodiny. Koukněte tam asi 10 minut před koncem, a pokud vám budou okraje dýně tmavnout příliš, uberte na dopečení teplotu na 180 °C. Vyndejte z trouby a nechejte zchladnout. Potom lžící stáhněte dužninu ze slupky a ponorným mixérem připravte pyré. Já jsem si část dýně nechala ještě na další vaření.
V míse robota rozmíchejte ricottu s cukrem, vejcem, kořením a moukou. Nakonec vmíchejte dýňové pyré. Vzniklý krém není úplně hustý, ale nebojte se toho. Sice se u balení šneků malinko upatláte, ale pak po upečení budou krásně vláční.
Rozbalte nebo vyválejte těsto. Těsta koupená už vyválená jsou menší, pokud tedy budete mít klasické 500 g balení chlazeného těsta, vyválejte z něj 2 placky. Na 1 těsto nebo placku chcete-li, natřete půlku náplně a tu posypejte sekanými ořechy.
Protože je náplň živější, nefungovalo by tu klasické zarolování a pak nakrájení na šneky, to byste náplň vytlačili ven. Vezměte si rádýlko na těsto nebo na pizzu (můžete samozřejmě použít i nůž) a nakrájejte již namazané těsto na asi 2-3 cm proužky. Ty pak rychle a bez utahování zaviňte do šneků a dejte na pečící papír nebo folii na plech.
Pečte při 180 °C 30 minut, případně podle potřeby trochu přidejte.
Polila jsem pár šneků slaným karamelem a nemělo to chybu.