bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídla

Dýňová omáčka na těstoviny s gorgonzolou a opečenou vinnou klobáskou

posted by Zdena 12 prosince, 2017 0 comments

Čirá improvizace na dýňové téma. Z asi misky víceméně úplně do měkka rozpečené dýně jsem připravila tuhle lahodu pro dva. Dýňová omáčka na těstoviny je velmi jemná a lahodná, ale dýně jí dodá i ze své chuti. Krásně se doplňuje s výrazným aroma gorgonzoly. Vinnou klobásku jsem po dlouhé době koupila k večeři a zbylé 2 už upečené šneky z ní jsem dala do mrazáku. Jeden jsem pak použila právě na tohle jídlo. Kdybych měla příležitost, zkusila bych použít italskou masovou čerstvou klobásku salsiccia, která by podle mne do jídla byla skvělá. Ale nejsme v Itálii a u nás v periferii se klobáska běžně sehnat nedá. Vinná byla výborná. Těstoviny jsem vyrobila ze zbylé bramborové kaše a to bramborové nočky. V klidu použijte jakékoli těstoviny.

Potřebujete (na omáčku pro 2):

  •  asi hrnek pečené dýně, tentokrát žádné pyré, prostě ji natrháte, jak vám přijde pod ruku.
  •  1 stroužek česneku
  •  vinnou klobásu nebo jinou, co chcete zkusit. Asi 200 g.
  •  100 g gorgonzoly dolce
  •  vlašské ořechy na posypání

Na nočky (pro 4 :-):

  •  500 g bramborové kaše, měla jsem ji ale hodně hustou, spíš jako šťouchané brambory
  •  1 vejce
  •  200 g hrubé mouky
  •  hrst strouhaného pecorina nebo jiného podobného sýru, pokud chcete nočky vytunit. Není to nezbytná ingredience.
  •  špetku soli, ale vzhledem k tomu, že brambory už byly ochucené, nebylo třeba moc solit.
  •  pepř

Z kaše a ostatních ingrediencí umíchejte těsto. Rozdělte na 4 díly a na pomoučeném válu vyválejte 4 hady o průměru asi 1,5 cm. Pak je nakrájejte všechny najednou na špalíčky, lehce posypte moukou a špalíčky trochu rozhoďte po válu. Je to raz dva hotové. Pokud byste měli kaši řídkou, budete potřebovat více mouky. Ale opatrně, ať pak špalíky nejsou moc tuhé. Uvařte noky v osolené vodě.

Na olivovém oleji krátce orestujte nakrájený česnek. Přidejte na kousky nakrájenou už upečenou vinnou klobásu a chvíli opékejte. Potom přidejte dýni, ta se vám rozpatlá kolem klobásky a udělá v podstatě omáčku. Nakonec do pánve hoďte natrhanou gorgonzolu, hned se začne rozpouštět a spojovat s dýní. Už dál nepečte, sýr se dorozpustí i tak. Opepřete. Podávejte na těstovinách, posypejte sekanými a ještě lépe i krátce opraženými vlašskými ořechy.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..