Upravila jsem si podle svých potřeb a zásob recept na koláč s červenou řepou od Davida Lebovitze, který jej pekl ještě s kandovaným zázvorem a řepu měl syrovou. To jsem já po ruce neměla a moje řepa byla poctivě pečená. Abych to upřesnila – řepa, kterou jsem našla na záhonu, měla asi tak kilo a půl. Řekla jsem si, že když už budu pomalu péct kachní stehno, tak k němu tu řepu přidám a pak se uvidí, co s ní. Zabalila jsem ji do pečícího papíru a pak ještě do alobalu a pekla skoro 3 hodiny při 160°C. Upekla se krásně do měkka, ale v pohodě držela pohromadě. Takže tím pádem bylo jasné, že do koláče nebudu strouhat další čerstvou řepu, když mám zásobu na koláč pro celou jednotku. Místo zázvoru jsem s úspěchem použila sušený ananas. Ale ne ten přeslazený, kandovaný v cukru, ale opravdu jen sušený, výborný ananas. No a taky jsem neměla doma cream cheese, takže jsem zaimprovizovala se šlehačkou a výsledek byl skvělý.
Potřebujete (na moji verzi koláče):
- 250 g nahrubo strouhané řepy, jestli bude vařená nebo syrová, to je jedno
- ½ šálku nadrobno nakrájeného sušeného ananasu, který krátce namočíte jen do malého množství vody tak, by nebyl celý ponořený, ale do méně vody jej pořádně zatlačte. Použijete jej pak i vodou do těsta, bylo by škoda tu dobrotu vylívat.
- 100 g hnědého třtinového cukru Demerara
- 2 vejce
- 1 ČL strouhané pomerančové kůry nebo 1/2 ČL sušené kůry, nejlépe z chemicky neošetřených plodů
- 2 vrchovaté PL zakysané smetany
- 125 ml rostlinného oleje
- 200 g hladké celozrnné mouky
- ½ ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL soli
- ½ ČL skořice
- 3 hrsti v ruce nadrobených vlašských ořechů
- 1 šlehačku
- 1 bio ztužovač do šlehačky
- 3 ČL moučkového cukru (už se dá koupit i z hnědého třtinového)
- 5 PL zakysané smetany
- 1 ČL vanilkového extraktu
Rozehřejte si troubu na 180 °C.
V míse smíchejte řepu, ananas i s vodou, vejce, 2 PL zakysané smetany a olej. Pak si v druhé misce smíchejte suché ingredience a přimíchejte je do těsta. Jde to ráz na ráz. Do těsta pak v ruce nahrubo nadrobte ořechy, zamíchejte a nalijte do formy na pečící papír. Vyšlo mi to na formu cca 20 x 30. Nejdříve jsem zkusila menší, čtvercovou formu, ale těsto by po upečení bylo moc vysoké a to jsem nechtěla.
Zrealizovala jsem husarský kousek a těsto i papírem přenesla do formy větší. Naštěstí neskončilo na lince, operace se povedla. Byla to dobrá volba, po upečení byla výška těsta kolem 2 cm, což je optimum. Pečte asi 40 – 50 minut (zkuste špejlový test nakonec). Pokud použijete čerstvou, bude asi výsledný koláč s červenou řepou barevně výraznější, s tou vařenou se řepa v koláči skoro nepozná. To může být ale i výhodou, pokud někdo nad červenou řepou ohrnuje nos, v tomto moučníku by ji mohl vzít velmi snadno na milost.
Nechejte těsto vychladnout. Šlehačku ušlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem a se ztužovačem podle návodu. Nakonec do ušlehané smetany opatrně vmíchejte zakysanou smetanu. Natřete na těsto a dejte na chvíli do lednice. Je to dobrota.