Jsou skvělé, vláčné, lahodné – no prostě vynikající. Hrušky jsou plody podzimu a teď je ta správná doba na to, abychom si jich pořádně užili. Hruškové muffiny tak, jak je dělám, mají navíc velkou výhodu. Budete je mít hned hotové. S těstem opravdu není žádná práce. Přidává se do něj rostlinný olej, takže všechno jenom smícháte dohromady, naplníte formičky a pečete. Dají se připravit velmi rychle, takže můžete pohostit i nečekaně ohlášenou návštěvu. Máte – li dost formiček či můžete péct dvě muffinové formy najednou, dělejte muffiny menší. Jednak jich budete mít více, a jednak budou upečené za 20 až 25 minut.
Potřebujete :
- dvě velké hrušky nakrájené na kostičky. Celkem to bude asi jeden a půl až dva hrnky hrušek
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1 ČL sody
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 velká vejce
- 3/4 hrnku podmáslí
- 1 ČL skořice
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje vhodného na pečení
Do misky dejte všechny suché ingredience, zamíchejte a přidejte vejce, podmáslí a olej a smíchejte v těsto. Nakonec přidejte hrušky a máte hotovo.
Na plnění formiček na muffiny nejraději používám nabírací kleště na zmrzlinu. Je to úplně nejlepší způsob, jak formičky naplnit. Dřív jsem plnila papírové košíčky, co jsem vyskládala do formy na muffiny. Dneska mám 2 sady silikonových, a když právě spěchám nebo potřebuji muffinů více, vyrovnám je všechny na plech a naplním. Pak peču jen jeden plný plech.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte podle velikosti muffinů 20 až 25 minut. Ke konci hlídejte.
Po upečení vyndejte muffiny na mřížku. Pokud jste pekli v papírových košíčcích, nechejte je tak, jak jsou na muffinech. Ale pokud jste použili silikonové formičky jako já, neudělejte stejnou chybu – jako já. Měla jsem spoustu práce a nestihla jsem muffiny hned z formiček vyndat. Jen jsem vytáhla plech z trouby a nechala vše na lince. Po krátké chvíli však začaly muffiny vlhnout a některé pak šly z formiček špatně ven. Proto je vyklopte hned po upečení a dejte vychladnout na mřížku.