bez masahlavní jídlapolévky a dušeniny

Fazolová smetanová polévka s chlebem

posted by Zdena 26 listopadu, 2017 0 comments

Studené a deštivé počasí už nenechá nikoho na pochybách, že se opravdu definitivně blíží zima. A to je období, kdy přijdou výživné a teplé polévky obzvláště vhod. Já polévky miluji. Jednak se při vaření můžete vyřádit a popustit uzdu své fantazii, a jednak jsou polévky prostě skvělé. Když přijdete zmrzlí z venku, stačí ohřát misku a je vám krásně. Zahřeje na duši i na těle. Nedám na polévky dopustit. Tahle fazolová  smetanová polévka je z mých posledních fazolí, které jsem ještě po prvních ranních mrazících sebrala venku. Teď už jsem musela všechny rostliny definitivně zlikvidovat, opravdu není šance, že by mohly lusky dozrát. Fazole byly pěkné, některé menší, některé větší.  Lusky byly i zvenku namrzlé, ale samotné fazolky vevnitř byly vesměs v pohodě. Předpokládám, že moc takových exotů s pozdě  vysazenými fazolemi mezi vámi nebude, takže vy si namočte misku libovolných fazolí a uvařte do měkka, jak jste zvyklí nebo sáhněte po konzervě. Pak už budete postupovat stejně jako já v mém receptu.

Potřebujete:

  • misku fazolí – čerstvých nebo uvařených doměkka, případně 1 – 2 plechovky sterilovaných fazolí dle vašeho výběru
  • 3 – 4 mrkve
  • 2 – 3 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 3 – 4 brambory
  • misku nasekaných kapustových listů, pokud nemáte kapustu, dejte klidně mangold nebo špenát, mohou být i mražené kupované listy
  • ½ kelímku šlehačky
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • 1 ČL sušené saturejky, tu přidejte do vody k fazolím, které si budete předvářet. Pokud budete vařit rovnou polévku s čerstvými fazolemi jako já, dejte saturejku do polévky.
  • olivový olej
  • 1 – 1 ½ litru vody nebo vývaru dle toho, co máte po ruce.
  • kostičky starého chleba – 1 – 2 hrsti
  • hrst strouhaného sýru parmezánového typu

Cibuli, česnek, mrkev a celer nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky. V hrnci, kde budete polévku vařit, krátce orestujte česnek a cibulku, pak přihoďte mrkev a nakrájený celer a nakonec brambory a fazole. Zalijte zeleninu vodou nebo vývarem. Osolte, opepřete a přidejte bylinky a vařte, dokud není všechno měkké.

Pak do polévky přidejte kostičky starého suchého chleba, který je nejlepší mít už připravený zásobě. Dělám to tak, že zbytky chleba nakrájím na kostičky a dokonale usuším. Uchovám jej ve vzduchotěsné nádobě nebo pytlíku. Inspirovala jsem se recepty z italské domácí kuchyně, kde takto chleba běžně používají k zahuštění polévek. Je to skvělá věc. Já používám hlavně kváskový chleba, protože jej máme nejraději. Má svoji chuť a polévku skvěle doplní. Pokud máte jen bílý chléb, použijte ten. Nebudete – li mít sušený, nakrájejte jeden až  dva  čerstvé krajíčky na drobné kousky a přidejte do polévky. Já jsem měla kostičky s kůrkou a ničemu to nevadilo. Polévka získá rustikální charakter. Uznávám ale, že to není pro každého. Někomu můžou rozmočené kousky chleba, které přece jen v polévce i trochu zůstanou, vadit. Není  pak vůbec problém polévku zahustit 1 – 2 lžícemi mouky rozmíchanými v troše vody. Polévku s chlebem nebo moukou ještě povařte, dejte chlebu čas se rozmočit. Je to podobné, jako  kdybyste pečivem zahušťovali guláš.

Nakonec přidejte do smetanu a ještě promíchejte a už jen velmi krátce povařte.  Vmíchejte sýr a již dále nevařte.Posypte sekanou petrželovou nebo celerovou natí.

 

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..