Tento hruškový koláč je velmi lahodná variace na jablkový koláč v toskánském duchu. V těstu je poměrně málo mouky a tak je tahle dobrota tak trochu na pomezí nákypu a koláče. Nejlepší je ještě teplý, ale po upečení je třeba jej nechat trochu zchladnout, jinak byste se spálili a koláč by se vám navíc rozpadal. Jak jsem psala, tradičně se připravuje z jablek a ten je taky luxusní. Můžete podávat se šlehačkou a javorovým nebo čokoládovým sirupem, případně s vanilkovou zmrzlinou, ale je skvělý i sám o sobě.
Potřebujete (na kulatou formu 30 cm):
- 2 velké nebo 4 střední hrušky, pokud byste pekli z jablek, tak vezměte 4 střední
- 2 velká vejce
- 150 g cukru (dávám Demeraru)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 ČL citrónové šťávy
- 1 ČL strouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu
- ½ ČL skořice
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 ČL prášku do pečiva
- špetku soli
- ½ hrnku mléka (myslím, že by se dalo s úspěchem nahradit podmáslím)
- 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
Rozehřejte troubu na 190° C.
V misce smíchejte všechny suché ingredience.
Hrušky, pokud nemají hodně tuhou slupku, nemusíte ani loupat, jablka ano. Potom plod podélně rozpulte a vydlabejte špičkou nože jádřince. Položte řeznou plochou půlku plodu na prkýnko a nakrájejte na tenké plátky od hlavy k patě. Budete mít ve výsledku tenké půlměsíce.
V robotu ušlehejte vajíčka s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Potom opatrně ručně vpracujte střídavě mouku s mlékem, ne razantně, ať vám pěna úplně nespadne. Nakonec opět opatrně vmíchejte máslo nebo olej. Vznikne vám poměrně tekuté těsto, skoro jako na lívance. Do mísy s těstem dejte plátky ovoce a zase velmi opatrně promíchejte. Pak vše nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem a povrch volně uhlaďte.
Pečte ve vyhřáté troubě 45 – 50 minut. Ke konci hlídejte, Jestli se vám nepřipéká povrch, ten by měl být zlatý až karamelový, to je vše v pořádku.
Vyzkoušejte špejlí, zda máte upečeno. Pokud ano, vyndejte koláč z trouby a nechejte téměř vychladnout. Pokud si pak budete koláč dávat později nebo druhý den, můžete jej nechat 5 minut v troubě ohřát.