Skvělé rychlé výborné jídlo. Měla jsem koupenou stařenou hovězí roštěnou z nejoblíbenějšího hradeckého řeznictví. Mívají ji celkem pravidelně, je ve vakuovém balení a váží něco málo přes kilo. Měli jsme z ní výborné steaky. Ještě se mi nestalo, že by tohle maso bylo tuhé. Není ale úplně snadné se popasovat s porcováním, když nechcete mít tenké plátky. Udělala jsem tedy větší silné steaky, které jsme si potom ve dvojici rozpůlili. A zbyl mi jeden kus masa, asi tak 400 g váhy. Přemýšlela jsem, co s ním. Nejdřív jsem uvažovala o plátcích ze steaku do tortilly po mexicku se vším, co k tomu patří. Pak jsem ale sklidila něco brokolice a bylo jasno. Hovězí s brokolicí je skvělá kombinace, tak jsem maso naložila do sójové marinády a připravila hovězí nudličky s brokolicí a s vařenou rýží.
Nejdříve jsem zamýšlela naložit celý plátek a pak porcovat do růžova opečené maso. Ale protože stařená roštěná je opravdu skvělá a podešev z ní tedy neuděláte, nakonec jsem se rozhodla, že chci, aby maso co nejvíc nasálo chuť marinády a nakrájela jsem plátek na co nejtenčí nudličky a ty pak naložila. Pokud nemáte možnost koupit opravdu dobré stařené hovězí u řezníka, zkuste irské hovězí plátky, co mají v Lidlu, stačí mít tak 100 g na osobu.
Potřebujete (dělala jsem pro 4 osoby):
- kvalitní hovězí steakové maso 100 g na osobu
- 5 PL tmavé sójové omáčky
- 2 PL rýžového nebo bílého vinného octa
- 3 PL medu nebo hnědého cukru
- 4 stroužky česneku
- čerstvý zázvor velikosti palce
- ½ ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1 ostřejší chilli papričku
- 2 PL škrobu
- 2-4 PL vody
- vařenou rýži
- 1 hlávku brokolice
- 2 PL sójové omáčky na brokolici
- 2 PL vody na brokolici
- olej na restování (sezamový, slunečnicový vhodný na smažení)
Uvařte rýži, jak jste zvyklí v množství, kolik potřebujete.
Česnek, zázvor a papričku nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte sójovou omáčku, med, ocet a pepř, přidejte nakrájený česnek a spol. Do této marinády dejte nudličky masa. Pokud budete masa mít více než 400 g, budete potřebovat více i marinády. Nechejte marinovat aspoň půl hodiny, klidně i déle.
Brokolici rozeberte na růžičky. Krátce ji orestujte na 2 PL oleje, pak zalijte sójovou omáčkou a vodou a asi 5 minut přikryté duste. Hlavě nesmíte brokolici rozvařit, měla by zůstat pevná. Potom ji z pánve i se zbytkem omáčky přendejte do misky. V pánvi rozehřejte další asi 2 PL oleje a orestujte v něm maso, které jste vyndali z marinády. Bude raz dva hotové. Do zbylé marinády slijte zbytek omáčky z brokolice, přidejte vodu se škrobem a zalijte tím nudličky hovězího. Jen nechejte omáčku zhoustnout a máte hotovo. Na rýži dejte porci brokolice, maso a zalijte vše omáčkou.