Vynikající moučník, který budete mít hotový raz dva. Broskve jsou na cobbler ideální a pokud zrovna nevíte, co s úrodou, tak pár jich na tuhle dobrotu obětujte. Cobbler je samozřejmě možné připravit i z jiného ovoce, můžete si namíchat více druhů podle toho, co máte zrovna po ruce. Naprosto famózní je z červených mirabelek nebo špedlíků (oba názvy jsme používali doma), nevím přesně, co je správně. Ale myslím ty keře, co rostou u potoků a cest. Musí mít ale červené plody, ty mají neskutečné aroma. Recept na cobbler mi dala neteř Emilka, je nadšená pekařka a broskvový cobbler je její oblíbený dezert. Protože je vážně bezvadný, řekla jsem si, že jej musím zařadit do repertoáru a dát jej na blog. Tak mám sama recept vždy po ruce. Pekla jsem jen v malém pekáčku – 4 – 5 porcí. Cobbler je totiž nejlepší čerstvý a jeho příprava je tak snadná, že je lepší si jej upéct častěji než skladovat zbytky. Navíc ovocné koláče v létě dlouho nevydrží, kazí se. A místo v lednici já tedy nemám.
Potřebujete:
- 4 opravdu velké nebo 6 – 8 malých broskví
- 3 PL cukru nebo sušené třtinové šťávy Rapadura
- 1 PL mouky
- ½ ČL mleté skořice
- ¼ ČL mletého muškátového oříšku
- špetku soli
- 2 PL citrónové šťávy
- ¾ hrnku hladké mouky
- 1 PL cukru nebo Rapadury
- ¼ ČL soli
- 1 ½ ČL prášku do pečiva
- 60 g másla
- 100 ml šlehačky
- 1 vejce
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Broskve nakrájejte na větší kousky, pokud jdou a chcete, tak je oloupejte, ale jinak klidně nechejte slupku. Nasypte na ně Rapaduru, mouku, sůl, koření a pokapejte citrónovou šťávou.
Promíchejte a dejte v pekáčku zapéct do trouby na 15 – 20 minut, aby se vám začaly zapékat okraje ovoce.
Mezitím si do misky dejte mouku s Rapadurou, práškem do pečiva, solí a máslem. Buď v robotu, nebo v ruce zpracujte. Vznikne vám něco jako drobenka. Potom rozmíchejte vajíčko ve šlehačce a zapracujte do drobenky. Vzniklé těsto lžící navršte na ovoce, ale neroztírejte jej, jen na zapečené ovoce v pekáčku rozvrstvěte hromádky a těsta.
Dejte péct na dalších 25 – 30 minut do trouby.
Upečený cobbler nechejte chvíli chladnout. Potom nandejte porce na talířky. Vynikající a myslím i dost typicky servírovaný je cobbler s vanilkovou zmrzlinou. Můžete jej ale ozdobit šlehačkou, pokapat ovocnou omáčkou nebo javorovým sirupem. Pochutnáte si na něm ale i jen tak bez dalších ozdob.