Další ze série pečených zelenin. Jednou už jsem tu recept na pečené zelí dávala, ale tentokrát jsem chtěla něco pikantnějšího. Mohla bych tyhle kebule v různých obměnách jíst ob den. Už jsem toho zkoušela opravdu hodně a všechno bylo skvělé. Toto zelí jsem chtěla jako přílohu k pikantnímu grilovanému masu a zbytek pak na druhý den s bramborem k obědu do práce. Tak až na to, že jsem totálně spálila hrnec, když jsem vyvařila vodu z brambor, se vše povedlo na výbornou. Toto pečené zelí je ochucené dresinkem a první půl hodiny bylo v troubě přikryté alobalem, aby bylo úplně měkké. Před koncem se posype trochou Parmazánu, který mu dodá další pikantní akcent. Nebojte se nechat zelí opéct až do hněda (ne do černa), výsledná chuť bude skvělá.
Potřebujete (na celý plech, tj. asi 4 – 6 porcí):
- 2 hlávky mladého zelí (menší než obvykle bývají podzimní hlavy
- 1/3 hrnku olivového leje
- ¼ citrónové šťávy (1 – 2 citróny, podle velikosti)
- ½ ČL granulovaného česneku
- ½ ČL soli
- ½ ČL hnědého cukru
- ¼ ČL chilli nebo 1 nadrobno nakrájenou papričku
- asi 4 vrchovaté polévkové lžíce strouhaného parmazánu
Hlávky zelí nakrájejte na osminky s tím, že každý kousek bude mít zachovaný i kousek košťálu, aby dílky držely pohromadě.
Naskládejte je na plech a pokapejte rovnoměrně dresinkem smíchaným z ostatních ingrediencí.
Celý plech zakryjte alobalem a pečte při 180 °C 30 minut. Potom sundejte alobal a dále pečte asi 20 – 30 minut, až začnou okraje zelí zlátnout. Zelí posypte sýrem a ještě asi 10 minut pečte při 200 °C.