Nedávno jsme se vrátili z krátké dovolené po poloostrovech jihozápadního Irska a tam jiný, než tento chléb nedostanete. Tedy kromě opečených toustů ráno u snídaně, abyste měli na co natřít pomerančovou marmeládu. Irsko milujeme a zase jsme se nezklamali. Kromě úchvatných přírodních scenérií turistickým ruchem dosud jen minimálně dotčených částí Irska to bylo i jídlo, samozřejmě. Chutnalo nám všude, kam jsme vlezli. Irský chléb je takový národní poklad. Z našeho pohledu je to vlastně tak trochu slaná buchta, ale je to zkrátka unikátní záležitost. Navíc má jednu obrovskou výhodu, a tou je časová nenáročnost přípravy. Nic nekyne, umícháte, uplácáte, upečete a po aspoň částečném vychladnutí můžete jíst. Ještě teplý jsme dostávali běžně. Můžete přidávat různá semínka a ořechy, často v něm byly brusinky nebo jiné sušené plody.
Potřebujete:
- 270 g celozrnné pšeničné mouky
- 180 g hladké mouky
- 1 ČL soli
- 1 ČL sody
- 30 g měkkého másla
- 400 ml podmáslí
- 1 velké vejce
- 1 PL medu
Předehřejte troubu na 200 °C.
V robotu smíchejte nejdříve suché ingredience. Pak přidejte máslo, vejce a podmáslí s medem a vše promíchejte. Vznikne vám poměrně lepivé těsto, které prakticky hned začne lehce pěnit. Vyklopte jej na pomoučený vál a podle toho, jak irský chléb chcete, tvarujte.
My jsme všude dostávali chleba pečený v hranaté formě na chlebíček, tak jsem jej připravila stejně. Udělejte válec odpovídající formě, tu vyložte pečícím papírem a dejte do ní těsto. To ještě podélně rozřízněte nožem.
Jiná možnost je vytvarovat bochník a naříznout jej typicky do kříže. Dejte do trouby péct na 45 minut. Po upečení vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.