Výborné jablečné košíčky můžete připravit i jako velký koláč. Je dobré mít jablka chuťově výraznější, pikantnější. Já stále zpracovávám zbytky ze spíže, tak proto je tu další jablečný recept. Kromě jablek by se ale dalo použít v podstatě jakékoli ovoce použitelné do páje. V tomto případě není ani třeba chystat se s náplní. Jablka zkrátka jen oloupete, nakrájíte zase na kostičky a pak je smícháte s cukrem a trochou škrobu a koření. Náplň se z jablek sama vydusí během pečení.
Potřebujete (na 12 koláčků tedy jednu formu na muffiny):
- 240 g změklého másla
- 160 g hnědého třtinového cukru Demerara
- 2 vejce pokojové teploty
- 400 g hladké mouky
- 2 ČL prášku do pečiva (z vinného kamene)
- ½ ČL soli
- 500 g jablek
- kůra a šťáva z půlky chemicky neošetřeného citrónu
- 3 PL cukru
- špetku muškátového oříšku
- ½ ČL mleté cejlonské skořice
- 1 PL škrobu
V robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny. Pak opatrně, po jednom vmíchejte vejce. Zase, jako jsem psala u předchozího receptu na lahodný jablečný koláč, pokud se vám začne krém srážet, přihoďte lžíci připravené mouky. Nakonec do těsta přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí.
Do formy na muffiny dejte buď papírové, nebo silikonové košíčky. Z těsta ukrajujte kousky velikosti asi 3 cm v průměru, možná trochu větší. Těsto vtlačte do formy a vytvořte z něj zase košíček. V misce vám zůstane asi 1/3 – ¼ těsta.
Jablka nakrájená na kostičky smíchejte s cukrem, citrónem, kořením a škrobem.
Směs plňte do košíčků, aby byly plné. Část vám zbude, ale nebojte se, dále ji využijete. Po naplnění všech košíčku vezměte zbylé těsto a rozdělte si jej na 12 stejných dílů. Na každý košíček pak těsto nadrobte jako posypku.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 40 minut. Ke konci hlídejte, ale nebojte se nechat těsto trochu zezlátnout, máslové těsto bude úžasně vonět. Po upečení vyndejte a nechejte vychladnout.
Zatímco se vám pečou košíčky, dejte zbytek jablek do hrnce, přilijte zhruba půlku jejich objemu vody a pomalu rozduste na kompot.
Košíčky podávejte se šlehačkou a kompotem.