Výborné jídlo třeba jako teplý salát jen tak samotné, ale skvěle se hodí i jako příloha třeba ke grilovaným masům. Do tohoto jídla jsem použila druhou část z mé čočkové zásoby. Pikantní čočka s bulgurem bude pikantní přesně tak, jak si ji uděláte, tedy taky třeba vůbec. Já jsem do jídla nakrájela 2 chilli papričky a mělo grády tak akorát. Pokud byste nechtěli, tak chilli nedávejte. V jídle jsou i pečené papriky, buď kupované, nebo vlastní výroby. Loni jsem si napekla a namrazila balíčky po asi 5 pečených kapiích, které se do tohoto jídla skvěle hodí.
Potřebujete:
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- asi 5 pečených paprik, pokud byste je ale neměli, můžete použít i čerstvou kápii
- chilli papričky
- 3 hrnky namočené čočky
- 3 hrnky vařeného bulguru
- pár větviček tymiánu
- hrst sekané petrželky
- vývar nebo voda na zalití, do vody zase můžete přidat kousek kostky bio bujónu
- sůl, pepř
- kůra a šťáva z půlky chemicky neošetřeného citronu
- hrst sekané petrželky
- tuk na osmahnutí (olivový olej, ghí)
Na tuku ve větším hrnci osmahněte cibuli a česnek, ale jen krátce. Pak přidejte chilli papričku a potom namočenou okapanou čočku a tymián a citrónovou kůru. Zamíchejte do směsi nakrájené pečené papriky.
Zalijte tak, aby byla čočka těsně ponořená a uvařte do měkka. Pokud byste měli více tekutiny, vařte ke konci bez pokličky. Když máte uvařeno a tekutina je prakticky vyvařená, přimíchejte bulgur.
Dosolte, opepřete a okyselte citrónovou šťávou. Zamíchejte petrželku.