Pokud vám zbyl mazanec nebo třeba vánočka či brioška, může se vám tenhle recept hodit. Je opravdu luxusní, tahle žemlovka bez žemlí. Zato s vanilkovým tvarohem, jablky a ostružinami nebo malinami, případně jiný ovocem. Recept je, jako většina těch nejoblíbenějších, opravdu hodně jednoduchý a vše je připraveno raz dva. Takže záleží na tom, kolik pečiva máte k dispozici. Tedy jestli budete mít sladké hlavní jídlo nebo výborný teplý moučník. Žemlovka se peče asi 45 minut, pokud byste ji chtěli jako dezert po obědě, stačí ji dát do trouby krátce před hlavním jídlem.
Potřebujete (udám zde množství pro 3 osoby na lehké hlavní jídlo, což se odvíjelo od toho, že jsem měla k dispozici asi 1/3 většího mazance připraveného z půl kila mouky):
- 1/3 většího mazance nebo vánočky
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 1 ČL pravého vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
- 2 ČL citrónového krému lemon curd, pokud nemáte, tak nastrouhejte kůru z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 2 PL třtinového cukru, pokud jste dali lemon curd, který je sám o sobě sladký. Jinak dejte cukru více, aby byl tvaroh dost oslazený.
- 5 malých kyselých jablíček
- misku ostružin (teď jsem měla mražené)
- špetku skořice
- máslo na vymazání formy a pak na pokladení plátků másla navrch žemlovky před pečením. Množství jsem neřešila, prostě pokladete nepravidelně povrch v pekáči.
- strouhanku na vysypání formy
- plátky mandlí na posypání
Nakrájejte mazanec na plátky a ty pak ještě na menší kousky, velikosti asi polévkové lžíce nebo krabičky od sirek, jak chcete. Zkrátka ještě plátky pokrájejte.
V míse smíchejte tvaroh s cukrem, vejci a vanilkou. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky.
Vyhřejte si troubu na 180 °C.
Vymažte si formu máslem (měla jsem oválnou, velikost asi 30 x 20 cm) a vysypejte strouhankou.
Plátky mazance potřete tvarohem, dejte do formy nastojato a pomažte i druhou stranu, opřete o něj plátky jablek a zase dejte další pomazaný plátek mazance a tak pořád dokola. Pokud vám zbyl tvaroh, pokapejte povrch žemlovky. Do volných míst nastrkejte ostružiny, poklaďte pár plátky másla, posypte skořicí a mandlemi a dejte péct do vyhřáté trouby na asi 35 – 45 minut.
Asi v půlce pečení se podívejte, jestli se vám nepřipalují kraje mazance, v tom případě přes žemlovku volně položte alobal.