Další recept, kde využijete rebarboru. Koláč je voňavý, exotický. Pokud nemáte rádi kardamom, tak jej vynechejte. Koláč bude dobrý i tak. Rebarborový koláč s kardamomem je sám o sobě chuťově zajímavý. Můžete jej ale ještě trochu vylepšit tím, že jej na talíři doplníte šlehačkou ušlehanou s troškou vanilkového cukru, případně jej můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Potřebujete:
- 2/3 hrnku cukru, dala jsem nerafinovaný třtinový cukr
- 3 vejce
- 3 PL rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 PL mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL drceného kardamomu
- ½ ČL cejlonské skořice
- ½ ČL citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- 1/3CL soli
- 2 hrnky krájené rebarbory
Šlehejte v robotu vejce s cukrem do světlé husté pěny. V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience. K pěně přidejte mléko, vanilkový extrakt a potom pomalu přilévejte za stálého míchání tuk. Pak po částech vmíchejte suchou složku – mouku s kořením a práškem do pečiva a solí. Těsto nalijte do kulaté formy (cca 30 cm v průměru) a navrch dejte kousky rebarbory.
Pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.