hlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeninys masem

Králičí ragú s těstovinami

posted by Zdena 1 května, 2017 0 comments

Pokud máte doma králíka a chcete zkusit něco nového, tak králičí ragú je recept přesně pro vás. Vlastně by se hodilo spíš pokrm nazvat pomalu pečeným pikantním králíkem, protože se pečou porce králíka a až nakonec se oberou. Takže klidně byste mohli porce podávat celé, s omáčkou a těstovinami. Ale já mám raději králičí ragú, stačí vám totiž na jednu porci méně masa a člověk se pak nepřejídá. Jídlo je výborné, řekla bych v duchu italské kuchyně. Díky přidaným chilli papričkám je opravdu lehce pikantní a celkově plné chuti. Přitom je, dá se říct jedno, jestli upečete králíka nebo kuře či krůtu. Můj recept je tedy z králíka, ale popusťte klidně uzdu své fantazii a nebojte se jej obměnit.

Potřebujete:

  •  králíka. Naporcujte jej na 8 – 10 porcí, podle celkové velikosti.
  •  2 mrkve
  •  1 velkou petržel
  •  2 menší cibule
  •  5 stroužků česneku
  •  1 – 2 chilli papričky
  •  100 g dobré anglické slaniny
  •  1 konzervu sterilovaných rajčat
  •  1 sklenici rajčatové omáčky, měla jsem svoji domácí, asi 300 ml sklenici husté omáčky na těstoviny, kterou jsem si vyrobila v létě. Můžete ale použít i protlak a doředit vodou na cca 300 – 400 ml
  •  150 ml suchého bílého vína
  •  po 1 ČL sušeného rozmarýnu, tymiánu a oregana
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej
  •  sýr parmazánového typu

Naporcovaného králíka osolte, opepřete a jednotlivé porce postupně opečte ideálně ve velkém pekáči, ve kterém se pak bude péct, na olivovém oleji dozlatova.

Zeleninu nakrájejte na půlkolečka, česnek a papričku nadrobno a cibuli na lodičky. Opečené maso vyndejte na talíř a do pekáče dejte slaninu, chvíli ji opékejte a pak přidejte zeleninu, cibuli a česnek a velmi zvolna restujte, až začne vše karamelizovat. Bude to chvíli trvat, nespěchejte a hlavně nepřipalujte, buďte trpěliví.

Pak do pekáče přidejte rajčata, víno a bylinky, vše promíchejte.

Dejte zpátky opečené porce králíka, přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C péct na 1 ½ hodiny.

Po této době odkryjte a pečte ještě 20 – 30 minut.

Vyndejte pekáč z trouby, opatrně vyložte porce králíka na talíř a do zeleniny zamíchejte rajčatovou omáčku. Podle potřeby dochuťte, můžete přidat trochu vína případně i vody, pokud by byla omáčka příliš hustá. Maso oberte a natrhejte na větší kusy, vraťte do omáčky. Krátce povařte na plotně.

Podávejte s těstovinami hojně posypané parmazánem či podobným sýrem.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..