Pokud máte doma králíka a chcete zkusit něco nového, tak králičí ragú je recept přesně pro vás. Vlastně by se hodilo spíš pokrm nazvat pomalu pečeným pikantním králíkem, protože se pečou porce králíka a až nakonec se oberou. Takže klidně byste mohli porce podávat celé, s omáčkou a těstovinami. Ale já mám raději králičí ragú, stačí vám totiž na jednu porci méně masa a člověk se pak nepřejídá. Jídlo je výborné, řekla bych v duchu italské kuchyně. Díky přidaným chilli papričkám je opravdu lehce pikantní a celkově plné chuti. Přitom je, dá se říct jedno, jestli upečete králíka nebo kuře či krůtu. Můj recept je tedy z králíka, ale popusťte klidně uzdu své fantazii a nebojte se jej obměnit.
Potřebujete:
- králíka. Naporcujte jej na 8 – 10 porcí, podle celkové velikosti.
- 2 mrkve
- 1 velkou petržel
- 2 menší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 – 2 chilli papričky
- 100 g dobré anglické slaniny
- 1 konzervu sterilovaných rajčat
- 1 sklenici rajčatové omáčky, měla jsem svoji domácí, asi 300 ml sklenici husté omáčky na těstoviny, kterou jsem si vyrobila v létě. Můžete ale použít i protlak a doředit vodou na cca 300 – 400 ml
- 150 ml suchého bílého vína
- po 1 ČL sušeného rozmarýnu, tymiánu a oregana
- sůl, pepř
- olivový olej
- sýr parmazánového typu
Naporcovaného králíka osolte, opepřete a jednotlivé porce postupně opečte ideálně ve velkém pekáči, ve kterém se pak bude péct, na olivovém oleji dozlatova.
Zeleninu nakrájejte na půlkolečka, česnek a papričku nadrobno a cibuli na lodičky. Opečené maso vyndejte na talíř a do pekáče dejte slaninu, chvíli ji opékejte a pak přidejte zeleninu, cibuli a česnek a velmi zvolna restujte, až začne vše karamelizovat. Bude to chvíli trvat, nespěchejte a hlavně nepřipalujte, buďte trpěliví.
Pak do pekáče přidejte rajčata, víno a bylinky, vše promíchejte.
Dejte zpátky opečené porce králíka, přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C péct na 1 ½ hodiny.
Po této době odkryjte a pečte ještě 20 – 30 minut.
Vyndejte pekáč z trouby, opatrně vyložte porce králíka na talíř a do zeleniny zamíchejte rajčatovou omáčku. Podle potřeby dochuťte, můžete přidat trochu vína případně i vody, pokud by byla omáčka příliš hustá. Maso oberte a natrhejte na větší kusy, vraťte do omáčky. Krátce povařte na plotně.
Podávejte s těstovinami hojně posypané parmazánem či podobným sýrem.