bez masahlavní jídlapolévky a dušeniny

Krémová bramborová polévka s medvědím česnekem, kopřivami a hráškem

posted by Zdena 22 dubna, 2017 0 comments

Jednoduchá, výborná, zase zelená a zase zdravá. Nic na tom není. Ale když je sezóna jarních bylin, které si můžeme natrhat, byla by škoda těchto darů přírody nevyužít. Je to tak snadné. I kdybyste neměli zrovna možnost nasbírat medvědí česnek, nevadí. Kopřivy rostou všude a ty mladé, které se pro kulinářské použití výborně hodí, si můžete nasbírat velmi snadno. Jen si dobře pohlídejte, kde sbíráte, abyste měli jistotu, že s kopřivami nepřidáte do jídla i chemický postřikový koktejl. Polévka je moc dobrá, lahodná. Když v ní utopíte ztracené vejce, tak máte v podstatě hlavní jídlo. Krémová bramborová polévka s medvědím česnekem, kopřivami a hráškem je pro tyto dny rozhodně snadno dostupným jídlem, pokud se surovin týká, tak ji vyzkoušejte, dokud jsou medvědí česnek a mladé kopřivy k mání.

Potřebujete (na asi 2 litry polévky):

  •  8 – 10 menších brambor
  •  1 malou cibuli
  •  misku mladých kopřiv (po nakrájení nadrobno jich byly 2 plné hrsti)
  •  podobné množství listů medvědího česneku
  •  pokud nebudete mít medvědí česnek, dejte 3 – 4 stroužky česneku
  •  hrst nakrájené zelené petrželky
  •  1 nakrájený list libečku (pokud jej máte rádi)
  •  1 balení mraženého hrášku
  •  1 – 1 ½ litru vývaru nebo vody nebo kombinace obojího. Množství je orientační, podle toho, jak bude polévka hustá, budete možná tekutinu přidávat.
  •  1 kelímek zakysané smetany
  •  sůl, pepř
  •  2 PL rostlinného oleje

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, nadrobno nakrájejte cibuli a případně i stroužky česneku. Na troše oleje vše osmahněte a zalijte tekutinou. Osolte, ale pokud máte vývar slaný, tak již nesolte a doladíte polévku až nakonec. Uvařte brambory do měkka. Potom rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.

Přidejte do polévky nadrobno nasekané kopřivy a povařte, až budou měkké, trvá to chvíli. Pokud máte bramborový krém hodně hustý, jako jsem měla já, tak jej nařeďte vodou do pro vás optimální konzistence. Přidejte medvědí česnek, petrželku, libeček a hrášek a ještě krátce vařte. Zamíchejte do polévky zakysanou smetanu. Dosolte, opepřete.

Podávejte s chlebovými krutony, a pokud si chcete opravdu dopřát, připravte s do polévky ztracené vejce. Bez krutonů je polévka bezlepková, zahuštěná jen rozmixovanými bramborami.

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..