Tohle tedy jistě není žádný recept, to ne. Ale….. Někdy se vám určitě stane, že uvaříte víc brambor, než potřebujete a pak je buď použijete na noky nebo knedlíky, nebo je nakonec zapomenuté z lednice vyhodíte, protože už jsou tak trochu obešlé a nevábné. Taky ale můžete podobné zbytky použít na přípravu velmi snadného jídla a velmi chutného plnohodnotného pokrmu. Zapečené brambory s čímkoli vhodným, co ještě najdete v lednici, máte hotové za zhruba 40 minut. Množství surovin tu nebudu uvádět, protože podle toho, co a kolik toho máte, budete mít případných porcí.
Potřebujete:
- vařené brambory
- cibuli
- nějakou vařenou zeleninu, pokud máte, nebo použijte mražený hrášek. Já měla zbytek zelených fazolek, tak malou misku, ideální množství pro zpestření pokrmu
- špetku kmínu
- trošku uzené sladké papriky
- olivový olej
- strouhaný aromatický sýr (čedar, parmazán, plísňový sýr)
- trošku strouhanky na posypání povrchu, můžete vynechat
Rozehřejte troubu na 200 °C.
Brambory nakrájejte na kousky, což už asi jsou. Cibuli na osminy, tak zvaně na lodičky. Nemusíte ji ani rozebírat, nechejte je klidně spojené. Sýr nastrouhejte nahrubo.
Pekáček nebo formu, v níž budete zapékat, vymažte olejem. Dejte do něj brambory a cibuli a promíchejte, případně ještě trochu přikápněte oleje.
Rozprostřete po pekáči a přidejte zeleninu, posypte decentně kmínem a paprikou, zasypte sýrem a poprašte strouhankou. Pro bezlepkovou verzi ji vynecháte. Povrch ještě pokapejte trošku olejem. Dejte na půl hodiny do trouby.
Podávejte s kysanou zeleninou, chutney, zakysanou smetanou nebo trochou majolky. Zkrátka podle toho, co máte rádi.