Skvělé, výborné a úplně jednoduché jídlo. Koupila jsem kuřecí čtvrtky ve farmářské prodejně, tak jsem hledala a chtěla jsem něco dobrého a jiného. Narazila jsem na toto koření a pokračovala dál v pátrání. Již jednou jsem dělala jamaiské curry, které nám moc chutnalo. Teď to pro změnu byla jamaiská kořenící směs Jamaican Jerk seasoning, které se používá hlavně na pečené kuře. Receptů na směs je k nalezení plno. Sestavila jsem si takovou směsku ze směsek. Koření je pikantní a voňavé, rozhodně vám kuře s jamaiským kořením doporučuji vyzkoušet.
Potřebujete:
- porce kuřecího masa podle toho, kolik potřebujete
- kořenící směs
- olej
- 1 hrnek vývaru nebo vodu
Jamaiská kořenící směs – Jamaican Jerk:
- 1 PL sušené cibule (tu jsem já neměla, tak jsem ji vynechala)
- 1 PL sušeného granulovaného česneku
- 2 ČL cayenského koření, nesprávně pepře, neboť jde o mleté papričky
- 2 ČL uzené sladké papriky
- 1 ČL mletého nového koření
- 2 ČL soli
- 1 ČL mletého pepře
- ½ ČL paprikových vloček (můžete vynechat)
- ½ ČL mletého římského kmínu
- ½ ČL strouhaného muškátového oříšku
- ½ ČL mleté skořice (pokud máte cejlonskou, tak ji použijte)
- 1 PL sušené třtinové šťávy (Rapadura)
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL sušené petrželky
Nejdříve si připravte směs koření, celkem budete mít malou skleničku, asi 100 ml.
Porce kuřete posypte z obou stran a v pekáči nebo na pánvi opečte krátce z obou stran.
Kuře snadno zezlátne, v koření je cukr, takže bude karamelizovat.
Pak podlijte vývarem nebo vodou, můžete dát i trochu bílého vína, tím nic nemůžete pokazit. Přikryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C na hodinu a půl. Potom zvedněte teplotu na 180 °°C, odkryjte a pečte další půl hodiny.
Podávejte s rýží nebo kuskusem či bulgurem. Já jsem do pekáče přihodila ještě jednu velkou žlutou řepu a upekla ji s kuřetem jako další přílohu.