k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Jablečný koláč

posted by Zdena 5 března, 2017 2 Comments

Tenhle jablečný koláč je vážně jeden z nejlepších koláčů, co jsme měli. Moc nám chutnal. Určitě je výhodou, pokud použijete kyselá jablka, ale to v podstatě platí u většiny pečených dobrot s jablky, alespoň my to tak máme. Kyselá jablka vyvažují jinak sladkou chuť většiny dezertů. Navíc je koláč kořeněný aromatickým a voňavým muškátovým oříškem a skořicí, což mu dodává výbornou exotickou chuť. Je velmi snadný na přípravu, tak jej bez obav vyzkoušejte, nebudete litovat.

Potřebujete:

  •  125 g mouky. Dala jsem větší díl hladké bio mouky a přimíchala celozrnnou pšeničnou mouka a trochu mouky čirokové. Zkrátka jsem si trochu hrála, nebojte se toho, jen hladká mouka by měla tvořit hlavní podíl.
  •  1 ČL sody
  •  ¼ ČL soli
  •  1 ČL mleté skořice
  •  1 ČL mletého muškátového oříšku
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 vejce
  •  2 hrnky jablek oloupaných a nakrájených na kostičky
  •  2 hrsti vlašských ořechů nasekaných nebo jen v ruce nahrubo podrcených na velké kousky
  •  70 g másla
  •  150 g hnědého krystalového cukru

Rozehřejte troubu na 180 °C

V robotu utřete máslo s cukrem. Když je vše měkké a hmota začíná trochu světlat, přidejte vejce, vanilkový extrakt a pak postupně přisypávejte suché ingredience, které jste předem všechny promíchali v misce. Nakonec vmíchejte jablka.

Těsto dejte do kulaté formy o průměru zhruba 30 cm, rovnoměrně jej rozhrňte. Stačí namočit ruce a jde to jedna báseň.

Nakonec na povrch dejte ořechy a lehce je do těsta zatlačte.

Pečte asi 40 minut.

Podávejte se šlehačkou, zalité javorovým sirupem.

Také se Vám může líbit

2 Comments

Janull 29 září, 2018 at 7:05 pm

100g cukru úplne stačí, aj bez šľahačky a sirupu je to príjemný dezert 🙂

Reply
Zdena 16 října, 2018 at 9:41 pm

Určitě, teď už cukru taky dávám o dost míň. Je pravda, že šlehačka není třeba, ale s ní je to takový dortík. Běžně většinou šlehačku slupneme v prvním kole a pak pokračujeme taky bez ní, takže souhlasím. Hlavně když vám chutnalo, se šlehačkou nebo bez, to už je jedno. Mějte se, Zdena

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..