Tenhle jablečný koláč je vážně jeden z nejlepších koláčů, co jsme měli. Moc nám chutnal. Určitě je výhodou, pokud použijete kyselá jablka, ale to v podstatě platí u většiny pečených dobrot s jablky, alespoň my to tak máme. Kyselá jablka vyvažují jinak sladkou chuť většiny dezertů. Navíc je koláč kořeněný aromatickým a voňavým muškátovým oříškem a skořicí, což mu dodává výbornou exotickou chuť. Je velmi snadný na přípravu, tak jej bez obav vyzkoušejte, nebudete litovat.
Potřebujete:
- 125 g mouky. Dala jsem větší díl hladké bio mouky a přimíchala celozrnnou pšeničnou mouka a trochu mouky čirokové. Zkrátka jsem si trochu hrála, nebojte se toho, jen hladká mouka by měla tvořit hlavní podíl.
- 1 ČL sody
- ¼ ČL soli
- 1 ČL mleté skořice
- 1 ČL mletého muškátového oříšku
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 2 hrnky jablek oloupaných a nakrájených na kostičky
- 2 hrsti vlašských ořechů nasekaných nebo jen v ruce nahrubo podrcených na velké kousky
- 70 g másla
- 150 g hnědého krystalového cukru
Rozehřejte troubu na 180 °C
V robotu utřete máslo s cukrem. Když je vše měkké a hmota začíná trochu světlat, přidejte vejce, vanilkový extrakt a pak postupně přisypávejte suché ingredience, které jste předem všechny promíchali v misce. Nakonec vmíchejte jablka.
Těsto dejte do kulaté formy o průměru zhruba 30 cm, rovnoměrně jej rozhrňte. Stačí namočit ruce a jde to jedna báseň.
Nakonec na povrch dejte ořechy a lehce je do těsta zatlačte.
Pečte asi 40 minut.
Podávejte se šlehačkou, zalité javorovým sirupem.
2 Comments
100g cukru úplne stačí, aj bez šľahačky a sirupu je to príjemný dezert 🙂
Určitě, teď už cukru taky dávám o dost míň. Je pravda, že šlehačka není třeba, ale s ní je to takový dortík. Běžně většinou šlehačku slupneme v prvním kole a pak pokračujeme taky bez ní, takže souhlasím. Hlavně když vám chutnalo, se šlehačkou nebo bez, to už je jedno. Mějte se, Zdena