Dršťky patří mezi suroviny, které lidi buď nesnáší, nebo milují. Já je nevařím moc často, ale rozhodně patřím do druhé skupiny. Zejména po té, co jsme dršťky na několik způsobů ochutnali právě na cestách po Itálii. Ale i naši dršťkovku jsem měla vždycky ráda, už jako dítě. Takže asi budu opravdu z té druhé skupiny tak nějak odjakživa. U nás se tedy jinak než v polévce většinou dršťky nepoužívali. Ale v Itálii, to je jiná, tak zpracovávají skutečně vše, co se zpracovat dá. Když už muselo zvíře kvůli našim žaludkům na porážku, tak ať nic nepřijde nazmar. U řezníka mají hned vícero hovězích žaludků a zpracovávají je v různých jídlech. V jednotlivých žaludcích se nevyznám, používám dršťky u nás běžně dostupné, čisté, prané a vařené. To významně usnadňuje další práci v kuchyni, v podstatě už skoro žádná není. Trippa alla Fiorentina neboli dršťky po florentinsku je jedna z nejlahodnějších úprav, co jsme ochutnali. Tenhle můj dnešní recept bude ovšem lehkou modifikací tradičního. Přidala jsem a lehce upravila suroviny a nakonec zamíchala i vařené bílé fazolky, což se v některých regionech Itálie dělá. Bílé fazole se svou velmi jemnou chutí i konzistencí do jídla hodí, tak proč ne.
Potřebujete:
- půl až ¾ kg vařených drštěk
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL másla
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku (v originálních receptech často není psaný)
- 2 střední mrkve
- celer, tady jsem taky nahradila originální 1 řapík čtvrtinou menší bulvy. Řapíkatý jsem neměla a podle mě to nijak zvlášť chuť neovlivnilo.
- 1 konzervu sterilovaných rajčat
- 1 menší skleničku domácích pasírovaných rajčat (dávám navíc, není nutné)
- 100 ml bílého vína
- 2 bobkové listy
- ½ ČL sušeného tymiánu (dávám navíc, v originále není, ale podle mně se tam hodí)
- sůl, pepř
- 1 konzervu sterilovaných bílých fazolek
- na 1 porci 1 vrchovatou PL strouhaného sýru (Parmazán, Grana Padano či Pecorino)
- bílý chléb, bagetu nebo ciabattu na tousty
Zeleninu, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozehřejte olej s máslem a vše osmahněte.
Potom přidejte dršťky a chvíli opékejte, promíchejte.
Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem. Přidejte bobkový list a tymián, zamíchejte s pokrájenými rajčaty a rajčatovou omáčkou.
Přiklopte, ale nechejte malinkou mezeru, aby mohla odcházet pára. Na mírném ohni duste asi hodinu, pak odkryjte a nechejte zredukovat do zhoustnutí, podle potřeby. Nakonec případně dosolte, ale nezapomeňte, že budete ještě sypat slaným sýrem.
Pečivo nakrájejte na tenké plátky a na pánvičce jen tence potřené máslem opečte z obou stran. Dršťky podávejte s toustem, vydatně posypané strouhaným sýrem a zakápnuté olivovým olejem. Pokud byste měli petrželku, určitě se hodí, já jsem ji tentokrát musela vynechat.
1 Comment
[…] úpravu než polívku ještě nezkoušeli, nebojte se toho. Mám na blogu i tu florentskou verzi zde, která je naprosto skvělá. Možností je spousta, v podstatě v každé národní kuchyni […]