Z krůtích křídel až tak snadno větší jídlo nepřipravíte. Ideální je, pokud jich máte více. Bez problémů z nich ale můžete uvařit jídlo, kde se maso natrhá na menší kusy a podává třeba s rýží, těstovinami nebo nějakou obilninou a zeleninou. Pomalu pečená krůtí křídla vám spolu s výpekem zahrají v jídle první housle, jejich chuť bude nepřekonatelná a pak ani nepotřebujete masa moc.
Potřebujete:
- krůtí křídla, kolik máte, podle toho zvolte velikost pekáče, musí být ale s poklicí
- sůl, pepř, případně trochu kmínu
- pohanku, pro 4 lidi jsem vařila asi z půl balíčku
- 5 středních mrkví
- 3 velké stroužky česneku
- tymián, čerstvý nebo sušený
- olivový olej
- kousek másla
Pomalé pečení je hračka. Uznávám, že se může zdát péct pouhá krůtí křídla pomalu 4 hodiny trochu neekonomické, ale když upečete víc masa najednou…. A to, co vytvoříte, je neuvěřitelně voňavá dobrota. Můžete samozřejmě stejným způsobem upéct i jiné maso. Já kupuji krůtu ze dvora od chovatelů, takže si i s křídlem nechám trochu víc masa, nejsou to jen kosti.
Křídla osolte, pokmínujte, malinko opepřete. Dejte do pekáče, podlijte vodou, aby na dně byl tak 1 cm. Přiklopte poklicí a dejte péct na 4 hodiny při 150 °C. Já jsem to z časových důvodů udělala tak, že jsem maso dala do trouby a nastavila ji, aby se upeklo maso v noci s tím, že hotovo bylo v 9 hodin ráno. Takže i takové věci se podle časových potřeb s pomalu pečeným masem dají dělat. Nehlídala jsem ho, v troubě jsem ani jednou nebyla. Ráno byl na dně karamelizovaný, lepkavý výpek a maso bylo voňavé, až člověk měl co dělat, aby se do jídla nepustil hned.
Po zchladnutí oberte maso, natrhejte na větší kusy. Pekáč tak jak je dejte na oheň a ve výpeku maso osmahněte, jen lehce, aby se obalilo voňavým lepidlem.
Na přílohu si nejdříve nakrájejte mrkev nadrobno.
Osmahněte ji na oleji a pomalinku opékejte, až začne mírně měknout a vonět. Pak přidejte česnek, tymián a ještě chvíli míchejte. Přisypte do hrnce pohanku, promíchejte a přidejte vodu podle návodu na balení pohanky. Osolte, opepřete a pod pokličkou pomalu vařte, až bude pohanka měkká. Pokud je třeba, ještě dochuťte. Přidejte asi 2 PL másla pro zjemnění.
Podávejte s voňavou pečínkou.