Po pravdě, jedli jste už nevoňavé curry? Já ne, už samotná podstata curry jídel je ve spoustě voňavého koření, které jej dělá tak neodolatelným. Tohle curry je obzvláště jednoduché, potřebujete skutečně jen koření, které je dnes už běžně dostupné. Se všemi ingrediencemi postupně použitými nakonec voňavé jehněčí curry vykouzlíte. A pokud ne jehněčí, sáhněte klidně po kuřecím nebo krůtím mase.
Tenhle recept jsem objevila zapomenutý mezi připravenými příspěvky z počátku podzimu. Ale myslím, že právě teď se sem hodí mnohem lépe, protože nic vás tak neprohřeje jako voňavé, pikantní curry. Zelenina v receptu je ještě ze zbytků ze zahrádky, ale není tentokrát to nejpodstatnější, v tomhle jídle se i bez ní obejdete. Můžete ale použít třeba dýni nebo i syrové brambory. Ty budou do zimního curry jako dělané.
A proč teď vařit curry?
Potřebujete:
- 300 – 500 g jehněčího. Já jsem měla vykostěné jehněčí ramínko.
- koření na obalení masa – po 1 ČL kurkumy a mletého korandru a ½ ČL chilli
- 3 PL ghee, pokud nemáte, což by byla s ohledem na chuť a vůni škoda, dejte klidně rostlinný olej
- 3 bobkové listy
- asi 3 – 5 cm kousek skořice (já miluji cejlonskou, takže dávám tu)
- 5 tobolek kardamomu
- 4 hřebíčků
- 1 ČL římského kmínu
- 1 ČL koriandru
- 1 cibuli
- palec zázvoru
- 5 stroužků česneku
- další ½ ČL chilli koření nebo sušených chilli vloček
- další 1 ČL kurkumy
- hrnek bílého jogurtu
- ½ litru vody nebo vývaru
- kokosové mléko, stačí hrnek nebo větší plechovka, pokud bude omáčka ve chvíli, kdy se přidává řidší, dejte jen tuhou složku z konzervy.
- šťávu z půlky limetky
- pokud seženete, tak hrst sekaného koriandru (nať). Já jsem jídlo vařila zcela spontánně a neplánovaně, bez přípravy nákupem. Nať jsem tedy neměla. Ostatní věci doma mívám, ale s koriandrem jsem na štíru. Dřív jsem byla celkem úspěšná i v jeho pěstování, ale letos se mi nedařilo, a to tak, že vůbec. Koriandr tedy mám, jen pokud si ho cíleně koupím předem.
- trochu zeleniny, ale ta podle toho, co máte, já měla 2 pidi lilky a nějaké ačokči, tak jsem je nakrájela a přidala. Může být kousek dýně nebo pár brambor.
Maso nakrájejte na kousky asi jako na guláš. Do misky nasypte směs suchého koření na obalení masa. Promíchejte jej a pak kostky masa do misky hoďte a maso pěkně v koření obalte.
Připravte si koření do hrnce podle seznamu (bobkový list, kardamom, hřebíček, římský kmín a koriandr). Tentokrát nic nehmožděte, pouze kardamom jsem si rozbila tak, že jsem měla jen semínka, slupky tobolek jsem dala pryč. Ale žádné další drcení. Nakrájejte si cibuli a česnek se zázvorem.
Do rozehřátého hrnce dejte ghee nebo olej a vhoďte koření, opražte jej, až začne vonět.
Dejte cibuli a nechejte ji lehce zezlátnout, potom přidejte česnek, zázvor a případnou zeleninu, opékejte.
Přidejte maso a opečte. Tak 5 – 10 minut míchejte a opékejte v hrnci kostky masa. Potom posypte maso další dávkou kurkumy a chilli.
Vmíchejte jogurt, povařte a zalijte vodou.
Nechejte probublávat a vařte asi hodinu na mírném ohni přikryté pokličkou jen tak napůl, aby mohla pára ven a omáčka se zahušťovala. Pokud bude po půl hodině ještě hodně řídká, dejte pokličku úplně pryč.
Po hodině vmíchejte kokosové mléko, resp. jeho tuhou složku z konzervy. To podle hustoty omáčky. Okyselte limetkovou šťávou podle chuti a dosolte a ještě krátce povařte. Když budete mít koriandr, dejte část nasekaného přímo do omáčky a zbytkem posypte porce na talíři.
Podávejte s rýží nebo chlebovými plackami.