Samotný cidre je výborný osvěžující letní nápoj, ale teď v zimě se potřebujeme spíš zahřát. Vzpomínka na adventní trhy a všudypřítomný přeslazený punč a svařené víno je ještě živá a tak jsem se rozhodla udělat řekněme cidrový punč, takový cidre na zahřátí.
Náš oblíbený je cidre, tedy původem francouzský kvašený jablečný nápoj, a ne cider, který se vyrábí hlavně v Anglii. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pro někoho nepodstatný, pro jiného zásadní.
Jaký je tedy rozdíl?
- Cidre (sídr) – nápoj původem z Francie – vyrábí se výhradně jen z čerstvého jablečného moštu pomalým přirozeným kvašením, podobně jako šampaňské. Zraje dlouho, až 8 měsíců a zraje v lahvi. Nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani cukr.
- Cider (sajdr) – z Anglie – je také z jablečné šťávy, která ale už nutně nemusí být čerstvá, může být i z koncentrátu nebo sušené šťávy, šťáva může být i ředěná vodou. Kvasí rychle, doslazuje se, různě ochucuje a sytí se CO2. Pak se plní do lahví nebo plechovek. Určitě není špatný, je to taková alkoholová jablečná limonáda.
Já volím mošt. Nehrajeme si ovšem znalce cidru, spokojíme s tím z Lidlu, který mívají ve francouzském týdnu. Kupujeme suchý – brut a ten nám moc chutná.
Z něj jsem připravila i teplý nápoj v tomto receptu. Nápoj se musí krátce povařit, aby se v něm rozvonělo koření. S tím jsem měla tedy trochu problém, protože to, co je na cidru kromě chuti tak osvěžující, jsou právě bublinky. Tak mi to připadalo trochu zhýralé, jako bych si dělala svařáka ze šampaňského.
Ale výsledek stál za to, cidre na zahřátí opravdu zahřeje a navíc je vážně výborný. Trošku jej v teplé verzi musíte přisladit, je sám o sobě skutečně úplně suchý. Zahříváním se odpaří i alkohol, tak pokud jej tam trochu chcete, je dobré malého panáka přidat. Co se hodí je kubánský rum nebo whisky či whiskey (taky podobný příběh) nebo bourbon. Měla jsem doma rakouský Stroh rum, tak jsem dala ten.
Potřebujete (na 2 porce):
- 400 ml cidru
- 2 ČL hnědého cukru, případně trošku více podle chuti
- 2 tyčinky cejlonské skořice
- 1 hvězdičku badyánu
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- 2 malé (nebo větší) panáky rumu nebo jiného alkoholu, co si vyberete.
Do kastrolku nalijte cidre, dejte koření a cukr a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 5 minut. Do hrnku nalijte rum a zalijte cidrem.