Kuře obecně moc často nekupuji. Teď jsem ale udělala výjimku a koupila jsem jedno farmářské. Upekla jsem jej v neděli s mrkví, paprikou, cibulí a celými stroužky česneku. Byl to pořádný kousek a tak nám dost masa a spousta voňavých zbytků v pekáči zůstalo. Nechtělo se mi je jen ohřívat, tak jsem namočila přes noc do vody natural rýži se špaldou a rýže s kuřetem byla druhý den k večeři. Je to jednoduché a velmi chutné jídlo i díky pečené zelenině a výpeku z kuřete, který jej krásně provoní.
Kolik toho připravíte, je na vás, taky podle množství masa, co oberete . Já jsem měla tak pro 3 – 4 strávníky, podle žravosti. Uvedu tedy moje dávkování.
Potřebujete:
- 1 hrnek rýže natural
- ½ hrnku špaldy
- bylinkovou sůl
- olej
- zbytky masa z pečeného kuřete
- zeleninu z pekáče a výpek
- snítku tymiánu
- sýr na posypání na talíři dle chuti či obsahu lednice
Smíchejte rýži se špaldou a namočte přes noc v misce.
Druhý den slijte a nechejte okapat. Odměřte si, jaký objem směs má. Pak ji osmahněte na troše oleje v hrnci a zalijte stejným objemem vody, osolte bylinkovou solí a nechejte na mírném ohni pomalu vařit, než bude rýže i špalda měkká. Netrvá to dlouho, po namočení přes noc je to mnohem rychlejší než bez něj. Je možné, že budete muset trochu vody přilít nebo, že rýže už bude měkká a vody ještě bude dost. V takovém případě přidejte výkon a voda se rychle odpaří. Hlídejte, abyste rýži nepřipálili. Odstavte.
Nakrájejte na kousky zeleninu z pekáče a upečený česnek vytlačte ze slupky. Není to moc estetická záležitost, spíš taková trošku patlanice, všechno je hodně měkké.
Obrané maso osmahněte spolu s tymiánem na velmi malém množství olivového oleje.
Přidejte zeleninu a česnek a opékejte, nakonec vmíchejte rýži se špaldou.
Já jsem ani nepoužila všechnu, aby bylo jídlo vyvážené co do množství ingrediencí. Vzhledem k tomu, že pracujete s tím, co zbylo, může se stát, že rýže budete mít uvařené trochu víc. Promíchejte a přidejte pár lžic rosolovitého výpeku z pekáče, nechejte rozpustit.
Můžete servírovat. Čím rustikálněji pokrm vypadá, tím více chutná. Je to výborný způsob, jak přetavit zbytky kuřete v nové, výborné jídlo.