Neboli také ovesné sušenky na cesty. Pekla jsem je, když jsme vyráželi s manželem na krátkou dovolenou do Toskánska jako pohotovostní zdroj energie. Měli jsme před sebou spoustu kilometrů a to se nám většinou moc nechce zdržovat zastávkami na jídlo. Samozřejmě to nakonec uděláme, ale já mám ráda připravený plán B, abychom cestou náhodou nepadli hladem. Sušenky jsou opravdu výborné.
Potřebujete:
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- ½ hrnku celozrnné mouky
- 100 g sušené třtinové šťávy
- ½ ČL prášku do pečiva (bezfosfátového)
- ½ ČL sody
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL skořice
- ½ hrnku různých semínek (lněné, slunečnicové, dýňové)
- 100 g měkkého másla
- 50 g sekané hořké čokolády
- 50 g brusinek
- hrst sekaných ořechů dle vaší volby
Ze všeho dohromady smíchejte hroudu těsta.
V robotu to budete mít raz dva. Potom na tácek nadělejte kuličky (průměru asi 3 cm) a dejte na půl hodiny do lednice.
Rozpalte si troubu na horký vzduch na 160 °C.
Kuličky dejte na pečící papír na plech dostatečně od sebe, celkem to vyjde na 2 plechy.
Trochu je splácněte, ale možná by to šlo i bez toho (jako u cookies). Samy se ještě trochu roztečou, ale protože jsem u tohoto těsta s vločkami neuměla odhadnout jak moc, tak jsem jim trochu rozmáčknutím pomohla.
Pečte asi 15 minut oba plechy najednou. Pokud nemáte horký vzduch, tak postupně jeden po druhém.