Miluju polévky všeho druhu. Je to jídlo, kterým nic nepokazíte. U nás je polévka nejčastěji jako hlavní chod. Pokud nejde o vývar, k polévce už hlavní jídlo nezvládneme. Takže často dělám polévky vydatné. A protože si chladné dny o polévku říkají, tak i tuhle jsem vařila vyloženě na zahřátí. Hustá kapustová polévka je velmi snadná a rychlá, nemusíte předem nic chystat, stačí dát čas na uvaření zelenině a za chvíli máte hotovo.
Potřebujete:
- 3 menší mrkve
- půlku malého celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 – 2 brambory
- půl hlávky malé kapusty
- 1 hrst ovesných vloček
- kmín
- sůl
- celý pepř
- 2 PL oleje nebo másla
- petrželku a libeček
Zeleninu nakrájejte na kousky, kapustu na nudličky. V rozehřátém hrnci na tuku nechejte zesklovatět cibulku, přidejte zeleninu a česnek a opékejte dozlatova, až začne vše vonět. Přidejte špetku kmínu. Když je zelenina pěkně opečená, zalijte ji vodou nebo vývarem, pokud máte nějaký po ruce, osolte a dejte 3 kuličky pepře. Můžete přihodit i bobkový list.
Nechejte vařit, až je zelenina měkká. Potom odeberte část zeleniny do nádoby určené pro tyčový mixér a rozmixujte ji dohladka. Nalijte zpátky do hrnce. Já to dělám přímo v hrnci, to také lze, ale jen na vlastní nebezpečí. Můžete se popálit, pokud vám polévka vystříkne při mixování ven.
Polévku v hrnci promíchejte a vhoďte vločky a na proužky nakrájenou kapustu. Vařte ještě asi 10 minut, až budou kapusta i vločky měkké.
Nakonec zamíchejte do hrnce nasekané bylinky a trochu si jich nechejte na zdobení.