bez masahlavní jídlapolévky a dušeniny

Hustá kapustová polévka

posted by Zdena 11 prosince, 2016 0 comments

Miluju polévky všeho druhu. Je to jídlo, kterým nic nepokazíte. U nás je polévka nejčastěji jako hlavní chod. Pokud nejde o vývar, k polévce už hlavní jídlo nezvládneme. Takže často dělám polévky vydatné. A protože si chladné dny o polévku říkají, tak i tuhle jsem vařila vyloženě na zahřátí. Hustá kapustová polévka je velmi snadná a rychlá, nemusíte předem nic chystat, stačí dát čas na uvaření zelenině a za chvíli máte hotovo.

Potřebujete:

  •  3 menší mrkve
  •  půlku malého celeru
  •  3 stroužky česneku
  •  1 cibuli
  •  1 – 2 brambory
  •  půl hlávky malé kapusty
  •  1 hrst ovesných vloček
  •  kmín
  •  sůl
  •  celý pepř
  •  2 PL oleje nebo másla
  •  petrželku a libeček

hustá kapustová polévka

Zeleninu nakrájejte na kousky, kapustu na nudličky. V rozehřátém hrnci na tuku nechejte zesklovatět cibulku, přidejte zeleninu a česnek a opékejte dozlatova, až začne vše vonět. Přidejte špetku kmínu. Když je zelenina pěkně opečená, zalijte ji vodou nebo vývarem, pokud máte nějaký po ruce, osolte a dejte 3 kuličky pepře. Můžete přihodit i bobkový list.

Nechejte vařit, až je zelenina měkká. Potom odeberte část zeleniny do nádoby určené pro tyčový mixér a rozmixujte ji dohladka. Nalijte zpátky do hrnce. Já to dělám přímo v hrnci, to také lze, ale jen na vlastní nebezpečí. Můžete se popálit, pokud vám polévka vystříkne při mixování ven.

Polévku v hrnci promíchejte a vhoďte vločky a na proužky nakrájenou kapustu. Vařte ještě asi 10 minut, až budou kapusta i vločky měkké.

Nakonec zamíchejte do hrnce nasekané bylinky a trochu si jich nechejte na zdobení.

hustá kapustová polévka

hustá kapustová polévka

Také se Vám může líbit

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..