Griessköpfli je oblíbený švýcarský domácí dezert. Poprvé jsme jej v této podobě ochutnali právě ve Švýcarsku u našich přátel ze stopování. To už je ale pravěk, ani se mi to nechce počítat, ale k 25 letům to bude. Sama jsem je dlooouhé roky nedělala. Teď jsem ale koupila v DM drogerii bio špaldovou krupici a nechtělo se mi “jen” vařit krupičku, i když ji mám moc ráda. Jak nejsem až tak na sladká jídla, tak kaše všeho druhu miluju. Vzpomněla jsem si ale právě na griessköpfli a bylo jasno. Navíc jsem ještě posbírala mističku posledních malin a měsíčních jahod, takže ideální kombinace s krupicovým dezertem byla na světě.
Potřebujete (na 4 malé nebo 2 větší dezerty – příště určitě udělám z dvojnásobného množství):
- 50 g krupice
- 400 ml kvalitního farmářského mléka, podle preferencí můžete použít samozřejmě i mléko rostlinné
- 2 – 3 PL cukru nebo medu nebo jiného sladidla, řiďte se chutí. Kaše by měla být sladká, zejména pokud budete podávat s povařeným ovocem, ale ne přeslazená.
- 1 ČL vanilkového extraktu
- špetka citrónové kůry z bio citrónu
- špetka soli
- 50 – 100 ml šlehačky, to můžete ale klidně vynechat
- ovoce na omáčku. Je jedno, co máte. Může být mražené, čerstvé, můžete uvařit jablečný kompot, ale můžete použít i dobrý jiný kompot. Tady se fantazii meze nekladou. Můžete griessköpfli přelít i javorovým sirupem nebo čokoládovou polevou. Můj jasný favorit je ale omáčka z lesních plodů nebo z drobného zahradního ovoce (i mraženého), případně právě jablečný kompot z kyselejších jablíček se špetkou skořice
- lžička kukuřičného škrobu – maizeny
Do hrnce dejte ohřívat mléko s ostatními ingrediencemi. Pokud budete sladit medem, nechejte to až nakonec, až už se nebude kaše vařit. Sice i tak teplota bude na med vysoká, takže z hlediska zachování zdraví prospěšných látek v medu to ideální není, ale stále lepší, než sladit bílým cukrem. Navíc i chuť je s medem skvělá.
Mléko přiveďte téměř k varu a pak za stálého míchání přisypávejte krupičku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Potom vmíchejte šlehačku a krátce povařte. Odstavte a vmíchejte med, pokud jste již nesladili jinak.
Mističky vypláchněte studenou vodou a kaši do nich rozdělte.
Nechejte zchladnout a dejte aspoň na 2 hodiny do lednice.
Ovoce krátce povařte s troškou vody, jen aby nebylo na suchu, záhy pustí šťávu. Oslaďte dle potřeby. V mističce v asi 2 PL vody rozmíchejte 1 ČL maizeny a zamíchejte do ovoce a krátce povařte. Stačí docela málo, jen aby lehce zhoustla šťáva.
Vychlazené mističky vyndejte z lednice. Vyklopte na talířek. Někdy je jim třeba trochu pomoci, odlepit ztuhlou kaši od krajů a pak párkrát klepnout mističkou, ale mělo by se to povést. Přelijte ovocem.